Vaktombyte i ”CSI”

Kultur och Nöje som William Petersen meddelade att han tänkte lämna serien som är en av världens mest sedda med 89 miljoner tittare utanför USA.
Publicerad 8 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
William Petersen trivs med litet utanför tv-rutan. Nu kan han ägna sig åt sin stora passion - teatern. Foto: Lionel Cironneau/AP/Scanpix
William Petersen trivs med litet utanför tv-rutan. Nu kan han ägna sig åt sin stora passion - teatern. Foto: Lionel Cironneau/AP/Scanpix

som William Petersen meddelade att han tänkte lämna serien som är en av världens mest sedda med 89 miljoner tittare utanför USA. Efter nio säsonger och 192 avsnitt. Den 15 januari sändes sista avsnittet med kriminalteknikern Gil Grissom i amerikansk tv och det sågs av över 24 miljoner tittare. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Fans över hela världen sörjde förlusten av seriens mest karismatiska stjärna. Själv ångrar William Petersen inte sitt beslut. Det kändes snarare som en befrielse, säger han. - Efter tio år visste jag till slut inte var rollen som Grissom slutade och jag började. Det finns alltid en oro att aldrig mer kunna jobba som skådespelare inom teater och film när man jobbat för länge med tv. Jag var rädd för att bli för bekväm och behövde en ny utmaning, säger han.

som alltid legat den 55-årige skådespelaren varmt om hjärtat. Tillbaka till rötterna. I rollen som begravningsentreprenör i en teateruppsättning i Chicago har Petersen gått från att ha ett tiotal miljoner tittare i veckan till cirka 300. Vilket inte bekymrar honom det minsta. - "CSI" har gjort att jag har fått en möjlighet att göra det jag vill. Ibland kan jag sakna friheten från tiden när man levde från dag till dag som fattig skådis och knappt hade mat för dagen. Nu är jag så lyckligt lottad att jag kan välja det jag vill syssla med. William Petersen berättar att ingen förstod från början hur stort "CSI" skulle bli. Men han säger att människor alltid har fascinerats av det mörka och bisarra i den mänskliga naturen.

och liknande kriminalserier följde på löpande band när succén var ett faktum. Petersen kommer att fortsätta som exekutiv producent. Den som tar över rodret efter Petersen i serien är skådespelaren Laurence Fishburne, som bland annat spelat i filmer som "Mission impossible", "Mystic river" och "The Matrix". - Jag har känt Laurence länge och det var viktigt att få in en ny karaktär, nytt blod i serien. Inte en till Grissom. Det var pressen som först skrev att vi var intresserade av att värva honom, han fick reda på det när han läste tidningarna. Jag tycker att han har gjort ett kanonjobb. Det finns dock ljuspunkter för alla Grissom-fans. Det är inte otänkbart att han komma att dyka upp tillfälligt i framtida episoder, avslöjar Petersen. - Jag saknar inte honom, det enda jag kan sakna är hårfiber och skalbaggar, skämtar skådespelaren. Och trots avsaknaden av labbrock och handskarna är det Gil Grissoms knivskarpa blick som skymtar till för en sekund.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.