Vandalisering förstör för friluftslivet

Hässleholm Kommunens vaktmästare måste nu sätta upp skyltar vid sjön som varnar för krossat glas och dessutom i all hast kalla in två dykare som rensar det strandnära vattnet från krossade flaskor.
Hässleholm • Publicerad 8 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Idyllen bedrar. I vattnet befaras många glasflaskor ligga sönderslagna och i gräset finns fortfarande små glasbitar.
Olle Davidsson (tv)
Idyllen bedrar. I vattnet befaras många glasflaskor ligga sönderslagna och i gräset finns fortfarande små glasbitar. Olle Davidsson (tv)

Kommunens vaktmästare måste nu sätta upp skyltar vid sjön som varnar för krossat glas och dessutom i all hast kalla in två dykare som rensar det strandnära vattnet från krossade flaskor. – Det är så synd. De som gjort det här förstör inte bara för andra utan också för sig själva, säger vaktmästaren Martin Larsson. Han och en kollega ägnade två timmar på tisdagsmorgonen åt att plocka glassplitter i gräset vid badplatsen. Men än finns mycket kvar. Små, vassa bitar som inte syns förrän de hamnar i en fot eller i en hundtass.

Förstörelsen vid sjön, där även toaletten har vandaliserats, kopplas samman med påsklovslediga, grillande ungdomar. – När jag kom hit i tisdags morse låg det krossat glas överallt. Vid stranden stod det två danska ölbackar med ett mindre antal hela tomflaskor i. Resten av flaskorna förmodas vara krossade, inte minst ute i vattnet. – Vi befarar att det kan finns 40 krossade flaskor, de flesta i vattnet konstaterar Stefan Larsson som är chef för fritidsförvaltningen. Dykarna är beställda och ska förhoppningsvis hinna rensa sjökanten före helgen. Ja, rensa och rensa. Det dykarna hittar är större, riktigt farliga bitar som avslagna flaskhalsar. – Småbitar som man inte känner förrän de väl sitter i foten kan de ju aldrig hitta, förklarar Olle Davidsson vid fritidskontoret. Kommunen räknar med att de två dykarna får lägga två arbetsdagar på att leta glas i Pickelsjön till en kostnad av uppemot 4 000 kronor per dag. – Samtidigt måste vi naturligtvis sätta upp skyltar och varna för glassplitter. Det är jättetrist, badplatsen är mycket välbesökt konstaterar Stefan Larsson. Han uppmanar nu föräldrar och andra vuxna att röra sig ute på byn och gärna besöka de populäraste grillplatserna; vid Pickelsjön, Getahålorna och vid Vittsjön. Han tänker även kontakta "Trygg i Vittsjö" för att de ska hålla ett särskilt öga på grillplatserna. Det har även skett vandalisering på andra håll i Vittsjö de gångna dagarna. Någon har klottrar på medborgarhuset, krossat en ruta på skolan och dessutom: – Två stycken bensinbomber hade kastats på medborgarhusets tegelvägg, Berättar Martin Larsson.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.