Det är hög tid för ett matuppror

Opinion Stod en kväll och skulle steka revbensspjäll.
Opinion • Publicerad 11 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Skribenten kritiserar livsmedelsföretagen. Den utlösande faktorn var när han stekte revbensspjäll och det visade sig vara mycket vatten i köttet. Foto: SCANPIX
Skribenten kritiserar livsmedelsföretagen. Den utlösande faktorn var när han stekte revbensspjäll och det visade sig vara mycket vatten i köttet. Foto: SCANPIX

Stod en kväll och skulle steka revbensspjäll. Men vad händer? Skivar upp dem och börjar bryna på dem, trodde jag. Inom 5-10 minuter är det lika mycket vatten som revben. Helt omöjligt att bryna dem i detta "soppkok". Ska vi konsumenter acceptera slakterier och varuhuskedjornas manipulation av "Ät svenskt kött"? Köttet vi köper har före försäljningen i något led mättats med vätska (vatten) för att öka i vikt. Ta vad som helst, bacon till exempel, hur går det att bryna det nu? Jag ska inte bara nämna lutfisk, där blir det en futtig skinnbit kvar. Man får ju den fula misstanken att allt detta göres för att vi ska betala mera för det lilla kött som blir kvar. Skivat fläsk – naturligtvis med svålen också skivad – hur mycket väger den? Det vore ju ärligare om man köpte en köttbit, betalade ett rimligt pris, men att man betalade för det man fick och inte en massa vatten. Man propagerar för att man inte ska köpa buteljerat bordsvatten, men hur är det med köttförpackat vatten? Före julen köpte vi "Jägarpytt". Gott tänkte jag med ett ägg och rödbetor (som man gjorde förr). Jo pyttsan av innehållet var cirka 95 procent potatistärningar, lite löktärningar och ännu mindre kött. Fotograferade eländet och skickade in till företagets kundtjänst. Efter någon vecka fick vi ett presentkort på 50 kronor och ett beklagande, men sedan inget. Ska det behöva vara så? Någon gång när jag är sugen på potatis ska jag köpa en Jägarpytt och sortera potatis i en hög, lök i en och sedan en egen hög för köttet. Föreviga det hela på en bild och återsända det till kundtjänst med samma beklagande som de skickade mig. Ska vi göra uppror? Väg det inhandlade köttet, behandla det som du har tänkt och väg det sedan. Mellanskillnaden är ju ett svinn som du inte skulle behöva betala för. Gör uppror, kräv tillbaka mellanskillnaden!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.