Högg ner fel träd

Hässleholm Det säger Knut och Valborg Persson på Plommonvägen i Tormestorp där Banverket nu rensar från träd ett tjugotal meter på varje sida om den dubbelspåriga södra stambanan och det kan även vara bortåt 25 meter om man anser att träden vid en storm kan skada strömförsörjningen till tågen.
Hässleholm • Publicerad 13 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Valborg och Knut Persson i Tormestorp begrundar förödelsen efter att Banverket tagit ner träd som de menar stod inne på deras tom. Foto: HELENE NORDGREN.
Valborg och Knut Persson i Tormestorp begrundar förödelsen efter att Banverket tagit ner träd som de menar stod inne på deras tom. Foto: HELENE NORDGREN.

Det säger Knut och Valborg Persson på Plommonvägen i Tormestorp där Banverket nu rensar från träd ett tjugotal meter på varje sida om den dubbelspåriga södra stambanan och det kan även vara bortåt 25 meter om man anser att träden vid en storm kan skada strömförsörjningen till tågen. – Men inga träd får fällas på tomtmark utan att fastighetsägarna kontaktats och att man kommit överens med Banverket, säger Anders Wadmark, marklösare på Banverket syd. – När träden stämplats skall de också värderas och det skall betalas ersättning till den som äger marken. Det är också trädfällarna som skall ta reda på var tomtgränsen går. Men enligt Knut och Valfrid Persson har detta inte hänt i deras fall. – De som Banverket anlitat kom hit och stämplade träden och dagen efter satte man fart på motorsågen. Nu står här ett stort träd som man börjat såga i på två ställen. Detta måste självfallet tas ner för att inte ramla helt okontrollerat vid en storm, menar Knut Persson. – Trädfällarna skulle också ta ett tio-tal andra granar längre upp i backen som man också stämplat. Men detta fick vi stoppat. Man vet ju inte var tomtgränsen går. De kan ju inte såga ner träden helt okontrollerat, om de står på allmän eller kommunal mark eller om de står på privat tomtmark, påtalar Knut Persson. – Visst, vi kan göra fel och så får det absolut inte gå till, konstaterar Anders Wadmark på Banverket.

säkra strömförsörjningen vid en storm som Banverket nu längs södra stambanan tar bort alla träd som står inom 20 meter från rälsen. – Även 2007 fällde man ett antal träd så snart har vi inget skydd alls mot tågen. Här går 150 tåg per dygn och är man ute i trädgården kan man inte höra vad den andre säger när tågen rusar förbi. Här går också massvis med godståg som för ett ännu värre oväsen än X-2000, menar Knut Persson som bott i samma fastighet i 40 år och hustrun Valborg tillägger: – Det verkar som om man inte har något att säga till om alls. De vill väl att man skall tröttna helt enkelt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.