Anhörigvårdare anställs inte

Nyheter Det nu avgjorda fallet gäller en funktionshindrad man som kämpat för att hustrun ska få ekonomiskt bistånd av kommunen för att hjälpa honom med personliga angelägenheter, skötsel av hemmet och matlagning.
Publicerad 14 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Det nu avgjorda fallet gäller en funktionshindrad man som kämpat för att hustrun ska få ekonomiskt bistånd av kommunen för att hjälpa honom med personliga angelägenheter, skötsel av hemmet och matlagning. Kvinnan har gått ner i tjänst för att kunna hjälpa sin man. Paret menar att kvinnan bör få ersättning för sitt arbete och påpekar att hon dessutom avlastar hemtjänsten. Kommunen bestämmer dock själv vilka riktlinjer som ska gälla för vård av anhörig, konstaterar länsrätten. – Även om länsrätten har full förståelse för att han inte vill ha intim och personlig hjälp av andra än sin hustru och alltså inte vill acceptera att ett antal främmande personer bistår honom med detta, framgår det inte av utredningen att hjälp i hemmet av hustrun är den enda möjligheten för honom att uppnå skälig levnadsnivå, konstaterar rätten vidare.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.