Årets resetrend gynnar Östra Göinge

Nyheter Kultur- och bibliotekschefen Maria Ehrenberg spår en lysande säsong för Östra Göinges del.
Publicerad 14 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Camping spås bli årets stora resetrend – något som med all sannolikhet kommer att synas i Östra Göinge.
Camping spås bli årets stora resetrend – något som med all sannolikhet kommer att synas i Östra Göinge.

Kultur- och bibliotekschefen Maria Ehrenberg spår en lysande säsong för Östra Göinges del. Samma hopp hyser flera aktörer inom den lokala turistnäringen. – Jag tror att danskarna kommer att invadera oss på grund av den låga kronan, säger Sven Svensson på Tydingesjöns camping, där säsongen drog igång på allvar under påsken. – Det är högst troligt att folk väljer att inte åka iväg på längre resor utan söker upp de evenemang som finns i landet, menar Elna Svenle, curator på Östra Göinges största turistmagnet Wanås. En undersökning från Sifo visar att mellan 10 och 15 procent av svenskarna väljer att spara in på semestern i år. Istället för Grekland och Spanien spås svenskarna i allt högre utsträckning välja dagsutflykter och husvagnssemester. Samtidigt väntas den låga kronan locka utländska semesterfirare. På den svenska campingsidan är det glada miner: där tror man att försäljningen kommer att öka med upp till 40 procent under året. Inte bara på grund av en svag krona utan också den rejäla satsningen på marknadsföring: 25 miljoner kronor är avsatta för reklam. Enligt Sven Svensson vid Tydingesjön är intresset idag så stort i Östra Göinge att det skulle finnas plats för ytterligare en camping. – Antalet långliggare när jag tog över här för fyra år sedan var fyra stycken. Nu är de trettio och ytterligare trettio står på kö. Hade vi haft en camping till så hade det inte varit några problem att fylla. Någon sådan utvidgning har han själv inga planer för – däremot kommer ägarna till Immelns kiosk och vandrarhem att börja bygga ut sin stugby. Sven Svensson tror framförallt på danskarna. – Nu gäller det bara att se till så att vi får det danska gemytet här, för att få dem att trivas, menar han. Tendenser till en god säsong syns även i kommunhuset. Här har man fått in något fler förfrågningar än vanligt vid den här tiden; särskilt är det danskar och skåningar som frågat om boende och aktiviteter i Östra Göinge. – Det är framförallt skog och natur, kanoting och cykling som efterfrågas, berättar turismsamordnaren Camilla Palm.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.