Bolmentunneln anmäld av Markaryd

Markaryd Kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD) säger att det inte kan vara rimligt att all annan verksamhet ska förhindras i området kring tunneln bara för att Sydvatten har en undermålig anläggning.
Publicerad 14 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD) säger att det inte kan vara rimligt att all annan verksamhet ska förhindras i området kring tunneln bara för att Sydvatten har en undermålig anläggning. Sydvatten är rädd för inläckage av gifter och annat om verksamheter hamnar för nära tunneln. - Både Sydvatten och länsstyrelsen som tillsynsmyndighet har konstaterat att det förekommer ett icke obetydligt inläckage av grundvatten från omgivningen till tunneln, säger Bengt Germundsson. Något tillstånd för bortledande av grundvatten har inte Sydvatten. - Under förra året framförde vi vid tre samrådsmöten att detta strider mot gällande vattendomar. Eftersom vi inte får något klart besked i frågan gör vi nu en formell anmälan för att i nästa steg kunna få ärendet prövat i miljödomstolen i det fall länsstyrelsen anser att bortledande av grundvatten inte skulle vara tillståndspliktigt. Bolmentunneln förser stora delar av Skåne med dricksvatten från sjön Bolmen. Just nu är den dock tagen ur drift på grund av ett ras i Perstorps kommun. Bengt Germundsson anser att reparationen är ett gott skäl för länsstyrelsen att ålägga Sydvatten att se över tunnelns status utmed hela sträckningen.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.