Lägre dödlighet i dåliga tider

Nyheter Ekonomiska kriser är inte endast av ondo.
Publicerad 14 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Ekonomiska kriser är inte endast av ondo. De leder till att den tidiga dödligheten minskar. En slutsats som drogs vid det seminarium om hälsa i kristider som häromdagen hölls på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Ledande stressforskare deltog. Förr sade man att lågkonjunkturer leder till ökad dödlighet, men i dag påstås således det omvända; dödligheten sjunker vid dåliga tider. Enligt forskarna beror det på en rad faktorer, som till exempel att minskat bilåkande leder till färre dödsfall i trafiken, människor både röker och dricker mindre alkohol, man jobbar mindre, har mer fritid och därmed ökad tid för till exempel motion och det som forskarna kallar återhämtning.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.