Vårdmissar bakom fosters död?

Nyheter Händelsen anmäldes enligt Lex Maria, och socialstyrelsen ifrågasätter bland annat varför kvinnans blodtryck inte kontrollerade och varför ansvarig förlossningsläkare inte informerade om att patienten hade protein i urinen.
Publicerad 14 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Händelsen anmäldes enligt Lex Maria, och socialstyrelsen ifrågasätter bland annat varför kvinnans blodtryck inte kontrollerade och varför ansvarig förlossningsläkare inte informerade om att patienten hade protein i urinen. Enligt socialstyrelsen går det inte att utesluta att de uteblivna vårdåtgärderna bidrog till dödsfallet. När den 37-åriga kvinnan kom till förlossningsavdelningen den 14 juli 2007 gjordes ingen kontroll av patientens blodtryck. Det togs inte heller något urinprov. Istället skickades kvinnan tillbaka till hemmet. Hon återkom ett knappt dygn senare, och det konstaterades då att fostret hade dött. Socialstyrelsen anser att blodtrycket borde ha kontrollerats, och vill nu ha en rapport från chefsläkaren om genomförda åtgärder med anledning av missarna. Socialstyrelsen är även kritisk till att Lex Maria-anmälan dröjde nästan ett år efter händelsen.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.