Nordost dåligt representerat under öppet hus

Hässleholm Av de 52 vårdcentraler i Skåne som har öppet hus nu på lördag återfinns endast två i nordöstra Skåne; Ljungdala i Hässleholm och vårdcentralen i Vinslöv som båda presenterar sig klockan 11-14.
Hässleholm • Publicerad 15 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Av de 52 vårdcentraler i Skåne som har öppet hus nu på lördag återfinns endast två i nordöstra Skåne; Ljungdala i Hässleholm och vårdcentralen i Vinslöv som båda presenterar sig klockan 11-14. Genom ett öppet hus vill Primärvården Skåne visa den offentliga vårdens möjligheter i samband med det hälsoval som träder i kraft i början av maj. Budskapet från primärvården lyder: – Hälsoval Skåne ska ge ökad valfrihet, större tillgänglighet till rätt vård och behovsanpassning av den vård som man som skåning väljer. Med 91 vårdcentraler och mer än 100 barnavårdscentraler finns vi alltid nära, vart än man befinner sig i Skåne. – Vi hoppas att vårdcentralerna i Primärvården Skåne ska vara det självklara valet för befolkningen i Skåne. Skåningarna uppmanas ta chansen att besöka vårdcentralerna och se vad de kan erbjuda. De olika enheterna uppmanas av primärvården att profilera sig inför det hälsovalet som nu är i full gång och där besked om vilken vårdenhet man tilldelats skickas ut i dagarna samtidigt som man ges möjlighet att göra ett eget val. Samtliga vårdcentraler har fått chansen att arrangera öppet hus på lördag, men som framgår av ovan har alla inte nappat på erbjudandet. – Att det skiljer sig åt har flera förklaringar, säger Marie Ljung, kommunikationschef på Primärvården Skåne. Vi kan se att i städer med en tydlig konkurrenssituation – som Helsingborg, Lund, Malmö och Trelleborg – deltar de flesta vårdcentralerna. Om omvänt, som exempelvis i Kristianstad, gör man bedömningen att konkurrensen inte är lika stor. – Varje enskild vårdcentral/verksamhetschef har gjort sin bedömning av vilka typer av aktiviteter som lämpar sig bäst utifrån rådande konkurrenssituation. Vårdcentralerna i Kristianstad, Östra Göinge, Osby och Perstorp deltar således inte i lördagens aktiviteter. Enligt Marie Ljung kan de som valt att stå över också ha gjort bedömningen att man redan presenterat sig för invånarna genom olika aktiviteter, som tidigare "öppet hus" och utskick.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.