Röda Fjädern på tiomila

Nyheter Insamlingen Röda Fjädern görs över hela landet och årets kampanj görs i samarbete mellan Lions och Hjärnfonden.
Publicerad 15 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Lions samarbetar med Hjärnfonden i kampanjen Röda Fjädern. På lördag i samband med tiomilaorienteringen är Lions i Perstorp på plats för samla in pengar till forskning om beroendesjukdomar. Foto: STEFAN FRANZÉN
Lions samarbetar med Hjärnfonden i kampanjen Röda Fjädern. På lördag i samband med tiomilaorienteringen är Lions i Perstorp på plats för samla in pengar till forskning om beroendesjukdomar. Foto: STEFAN FRANZÉN

Insamlingen Röda Fjädern görs över hela landet och årets kampanj görs i samarbete mellan Lions och Hjärnfonden. – Alla pengar som kommer in går till forskning kring beroendesjukdomar som alkohol-, spel, drog- eller shoppingberoende, säger Bengt Grönwall. Enligt Röda Fjädern är beroendesjukdomar ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige idag. Sjukdomarna kostar samhället cirka 27 miljarder kronor och orsakar flera tusen dödsfall varje år. Beroendesjukdom är en kronisk förändring av hjärnans belöningssystem där vissa individer löper större risk än andra att hamna i ett beroende. Forskning gör även gällande att det finns starka ärftliga riskfaktorer. Röda Fjädern är en symbol som Lennart Hyland och Lions introducerade 1965. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till välgörande ändamål.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.