Stökiga elever kan bli avstängda

Hässleholm Den nya lagen innehåller mer skärpta disciplinåtgärder för att hjälpa lärare och elever till studiero.
Hässleholm • Publicerad 15 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Paul Szabo
Paul Szabo

Den nya lagen innehåller mer skärpta disciplinåtgärder för att hjälpa lärare och elever till studiero. Enligt TT är utbildningsminister Jan Björklund missnöjd med dagens regler som han tycker är dels för luddiga och dels för slappa. Enligt den nya lagen kan även grundskoleeleverna tilldelas en skriftlig varning, vilket annars bara gymnasiet har möjlighet till idag. Vid allvarligare förseelser kan rektor få möjlighet till att stänga av en bråkig elev om det visar sig vara nödvändigt. Avstängningen får dock vara i högst en vecka samt högst två gånger per kalenderår. Paul Szabo är biträdande rektor på Västerskolan i Hässleholm och tycker att det är ett bra förslag. – Det kan vara bra med en annan markering än vad som finns idag och som verkligen visar att det blir konsekvenser om man inte uppträder rätt, säger han. Men han tror att förslaget också ger följdeffekter som inte är helt problemfria. – Eleverna ska ju ändå ha sin undervisning, säger Paul Szabo och menar att det kostar med hemundervisning. Jan Björklund tror dock inte att avstängningar kommer att ske särskilt ofta. –Avstängning är inget som ska tas till mot lindriga förseelser och ska inte användas annat än i nödfall, säger han till TT. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är skeptisk mot regeringens förslag att stänga av stökiga grundskoleelever. Hon undrar vad som händer med eleverna när de inte finns i skolan. –En elev för vilken situationen blivit så allvarlig att det här blir aktuellt har antingen svåra störningar eller mycket svåra hemförhållanden. Stänger man av dem kan man ge dem en skjuts in i farliga miljöer, säger Eva-Lis Sirén till TT. Som en annan ny straffform föreslår regeringen också "försittning" som kan användas när kvarsittning en timme efter skolan inte fungerar av praktiska skäl. Istället får eleven komma en timme tidigare till skolan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.