Yrkes-VM ska locka unga svetsare

Nyheter Vartannat år är det dags för yrkes-VM och i september i år hålls tävlingarna i Calgery i Kanada.
Publicerad 15 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021

Vartannat år är det dags för yrkes-VM och i september i år hålls tävlingarna i Calgery i Kanada. Här deltar ungdomar från hela världen i tävlingar inom ett 40-tal olika yrken. De tävlande får vara max 22 år och Sverige har deltagit i tävlingarna sedan 1995. Anledningen till att vilja visa upp professionella yrkeskunskaper i samband med spännande tävlingsmoment är att öka intresset för de olika yrkena och yrkesutbildningarna. – Svetsare är ett bristyrke, förklarar Stellan Carlson som representerar Svetskommissionen. Enligt arbetsförmedlingen kommer yrket på femte plats bland bristyrkena. Här handlar det inte bara om att få de unga intresserade av svetsyrket, utan här är även vuxna som funderar på att byta yrkesinriktning en välkommen resurs. Inom en snar framtid går en stor del av yrkeskåren i pension och branschen behöver nytt folk. – I Sverige har vi tidigare haft en del svetsare från till exempel Polen, men allt eftersom deras löner höjs återvänder de hem, berättar Anders Eriksson från Esab AB i Göteborg. Att utbilda svetsare är viktigt för den svenska verkstadsindustrin. I början av nästa år planeras en ny uttagning av duktiga svetsare inför yrkes-SM. Uttagningen till SM sker i Osby och de fem bästa går vidare. Därefter är det dags för Nordiska svetsmästerskapen och till slut som kronan på verket yrkes-VM i London 2011. Där kommer en av de tre bästa från SM att plockas ut efter ytterligare prov och tester. För att komma så långt behövs en bra utbildning, mycket träning, motivation och en dos talang. Sedan gäller det att försöka hålla nerverna i styr när publiken och domarna spänner blickarna i svetsfogarna. Att få just svetstävlingen mer publikvänlig är något som de inblandande i den så kallade svetsgruppen arbetar med. Det är betydligt svårare för publiken att ta del av arbetet som sker i skyddade bås jämfört med till exempel floristerna som gör vackra blomsterarrangemang inför ögonen på sin publik. Kanske kan en svensk guldmedalj i Calgery i september öka intresset och svetsa samman den svenska publiken ytterligare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.