Fler överlever cancer

Nyheter Ju äldre vi blir, desto större är risken för att få cancer.
Publicerad 16 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Ju äldre vi blir, desto större är risken för att få cancer. Två av tre får sin cancerdiagnos efter 65 år. Bättre metoder för att upptäcka sjukdomen är en annan orsak till att cancersiffrorna stiger. Varje år upptäcks 50 000 cancerfall, visar Socialstyrelsens årsstatistik. Bröst- och prostatacancer står för en tredjedel av alla cancerdiagnoser. Prognosen för bröstcancer är god; 88 procent lever fortfarande fem år efter sin cancersjukdom och dödligheten minskar. För prostatacancer är dödligheten oförändrad. Två cancerformer som ökat under de senaste årtiondena är hudcancerformerna malignt melanom och skivepitelcancer. Den vanligaste formen av hudcancer är basalcellscancer. Cancerformen är i stort sett ofarlig och drabbar 40 000 personer varje år.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.