Låt inte skolbarnen ta smällen

Opinion Jobbkrisen och regeringens passivitet slår hårt mot vårt land.
Opinion • Publicerad 16 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Socialdemokraterna Lena Nilsson och Joachim Fors motsätter sig de minskade ekonomiska ramar som den styrande majoriteten i Hässleholms kommun satt för skolan de kommande åren. Foto: SCANPIX
Socialdemokraterna Lena Nilsson och Joachim Fors motsätter sig de minskade ekonomiska ramar som den styrande majoriteten i Hässleholms kommun satt för skolan de kommande åren. Foto: SCANPIX

Jobbkrisen och regeringens passivitet slår hårt mot vårt land. Varje dag kommer besked om nya varsel och stigande arbetslöshet. Nu slår även krisen mot skolan. Lärarnas fackliga organisationer lämnar uppgifter om att mellan 1 000 och 2 000 lärare nu kommer att varslas. Få kommuner kommer att klara sig oskadda. Även Hässleholms kommun kommer att drabbas av högeralliansens nedskärningar med uppsägningar av lärare och övrig pedagogisk personal som följd. Vi minns den ekonomiska oredan under den förra borgerliga regeringen. Det tvingade kommunerna att spara på skolorna på ett sätt som vi fortfarande kan se spåren efter. För att undvika samma kris i välfärden måste regeringen skjuta till mer pengar till kommunerna. Regeringens passivitet riskerar nu att döma en hel generation till att inte få de kunskaper de behöver i framtiden. Över hela Sverige höjs nu röster om att inte låta skolan falla isär på grund av regeringens ovilja att göra det som krävs. Föräldrar och elever protesterar, såväl socialdemokratiska som borgerliga företrädare i kommuner och landsting kräver mer resurser, och lärarna och deras fackförbund vittnar om hur krisen nu slår mot undervisningen. Den moderatstyrda regeringen tog över en stark ekonomi. De hade en historisk chans att investera i det som bygger Sverige starkt men istället prioriterades sänkt skatt. Mest för dem som tjänar bäst och redan har mest. För oss är det självklart att nya jobb går före stora skattesänkningar. Vi säger nej till regeringens politik att låna till skattesänkningar till dem som tjänar bäst. Vi kräver istället ökade statsanslag till kommunerna och ett Sverige som återigen investerar i kunskap och omsorg om våra barn och ungdomar. Därför ställer vi inte upp på de stora nerdragningar och besparingar som högeralliansen lokalt vill göra i Hässleholm. Besparingar på våra barn och deras framtid med 9 miljoner kronor under 2009, 27 miljoner kronor vardera under 2010 respektive 2011.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.