Många överklagar nej till socialbidrag

Nyheter Bara de senaste veckorna har länsrätten avgjort flera ärenden där kommuninvånare i Osby – de flesta i 20-årsåldern – överklagat beslut om att de inte får bistånd.
Publicerad 16 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Bara de senaste veckorna har länsrätten avgjort flera ärenden där kommuninvånare i Osby – de flesta i 20-årsåldern – överklagat beslut om att de inte får bistånd. Flera ärenden ligger hos länsrätten i väntan på beslut. Här är några av de senaste besluten i länsrätten: En 21-årig kvinna nekas bistånd till boende och uppehälle. Socialnämnden hävdar att kvinnan inte lämnat fullständiga uppgifter och att hon sammantaget haft ett betydande ekonomiskt överskott. Länsrätten gör samma bedömning. Samma kvinna ska där-emot beviljas ett bidrag på cirka 1 100 kronor till hyran för två månader. Länsrätten håller inte med socialnämnden om att hyran är oskäligt hög. En 19-årig yngling nekas 1 500 kronor till kläder, skor, hygien, fritid och telefon under fyra veckor. Socialnämnden motiverar avslaget med att 19-åringen inte är arbetssökande och att han avbrutit sina studier. Länsrätten tycker inte att ynglingen visat att han hade godtagbara skäl att avbryta studierna och går därför på socialnämndens linje. En 22-årig kvinna har överklagat att hon nekats ekonomiskt bi-stånd under oktober och november 2008. Socialnämndens skäl för avslag var att kvinnan tackat nej till en inskolningsplats i förskolan för sin dotter och därför inte kunnat påbörja planerade studier. Länsrätten tycker att socialnämnden haft fog för beslutet och avslår därför överklagandet. En 18-årig yngling har genom sin gode man bett att få stanna på ett hvb-hem (hem för vård och boende). Socialnämnden vill i stället placera honom i ett familjehem. Länsrätten kritiserar kommunen för att det inte gjorts någon utredning om 18-åringens behov. Rätten upphäver socialnämndens beslut och 18-åringen ska nu erbjudas en plats på ett hvb-hem eller något annat lämpligt boende. Däremot avslås 18-åringens begäran om att få bo kvar på samma hvb-hem som tidigare. Tiden för att få ett ärende prövat i länsrätten varierar, men handläggningstider på ett halvår är inte ovanliga.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.