Tiomila: Statistik och fakta

Sport Det handlar om 350 herrlag med tio löpare i varje, 332 damlag med vardera fem löpare, 273 ungdomslag med fyra löpare i varje samt 70 lag i den kombinerade klassen för veteraner och motionärer med vardera tre lagmedlemmar.
Sport • Publicerad 16 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Det handlar om 350 herrlag med tio löpare i varje, 332 damlag med vardera fem löpare, 273 ungdomslag med fyra löpare i varje samt 70 lag i den kombinerade klassen för veteraner och motionärer med vardera tre lagmedlemmar. Totalt cirka 6 500 löpare kommer att starta. Sammanlagt blir det omkring 10 000 - 12 000 personer på tävlingsområdet. Många tillhör allmänheten. Tiomila arrangeras av tio orienteringsklubbar i nordvästra Skåne, med FK Boken från Perstorp som huvudansvarig. Mer än 600 ideellt arbetande funktionärer behövs. Detta är allra första gången Tiomila går så långt från Stockholm som i Skåne. En premiär som nu följs med intresse av många. Herrtävlingen hade premiär 1945 och har sedan arrangerats under alla år utom en gång i början av 1960-talet, då faran för gulsot satte stopp. I slutet av 1970-talet kom damtävlingen, i början av 90-talet ungdomstävlingen och för ett tag sedan motions- och veteranklassen. Tävlingen är inte riktigt lika stor i dag som för ett antal år sedan. Då startade mer än 500 herrlag och lika många damlag. Men det mesta av statusen lever fortfarande kvar. Tiomila är Sveriges största och mest kända stafett i orientering. I Finland heter motsvarigheten Jukolakavlen. Klockan 10.45 på lördag startar motionsklassen / veteranklassen. Tre löpare i lagen. Vinnarna i mål 12.10. . Ungdomarna drar iväg klockan 12.30. Fyra löpare per lag. Vinnarlaget tas emot 14.20. . Damerna startar 13.45. Fem sträckor. Vid 17.40 beräknas segrande lag komma i mål. . Herrarna sticker ut, i mörker, klockan 21.30. Tio man i varje lag. Sju av sträckorna går i mörker, varför löparna bär pannlampor. En sträcka är natt / gryning, en annan gryning / dag och den tionde och sista en dagsträcka. Vinnarna är i mål strax före klockan 08.00 på söndag morgon. Deltagande länder är Bulgarien (ett lag), Danmark (54), Finland (99), Frankrike (1) Italien (två) Lettland (2), Norge (196), Polen (4), Schweiz (4), Sverige (638), Tjeckien (22), Tyskland (1) och Österrike (2). Under de fyra senaste åren har tävlingen avgjorts vid Kungsängen, Hallsberg, Eskilstuna och Rosersberg. Så här har det gått under dessa år: . 2005 Herrar: Södertälje-Nykvarn etta, Halden SK tvåa och Kalevan Rasti trea. Damer: Domnarvet, Ulricehamns OK och Bäckelaget. Ungdomar: Halmstad OK. . 2006 Herrar: Halden SK, IFK Göteborg, Södertälje-Nykvarn och Pan-Kristianstad. Damer: Nydalen SK, Ulricehamns OK och Stora Tuna. Ungdomar: Hallsberg. . 2007: Herrar: Halden SK, Vaajakosken-Terä och Södertälje-Nykvarn. Damer: SoiK Hellas, Nydalen SK och Bäckelaget. Ungdomar: Stora Tuna. . 2008:Herrar: Kristiansand OK, Halden SK och Södertälje-Nykvarn. Pan-Kristianstad sexa. Damer: Stora Tuna, Södertälje-Nykvarn och Bäckelaget. Ungdomar: Turun Suunnistajat.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.