Tuff vår för allergiker

Nyheter Kerstin Alm-Kübler på Palynologiska laboratoriet i Stockholm konstaterar att vi nu kommer få en tidig pollenvåg.
Publicerad 16 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
är snart här. På måndag kan du chatta med allergiexperten Morgan Andersson på skånskan.se. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
är snart här. På måndag kan du chatta med allergiexperten Morgan Andersson på skånskan.se. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Kerstin Alm-Kübler på Palynologiska laboratoriet i Stockholm konstaterar att vi nu kommer få en tidig pollenvåg. - Ett enda björkhäng kan innehålla upp till sex miljoner pollen och det är ju ett vanligt träd. Alm-Kübler vittjar pollenfällan på taket till Arrheniuslaboratoriet. Den robusta gamla anordningen ser ut som en plåtburk med vindflöjel och har en behållare som samlar upp pollen på en tejp. I labbet undersöks sedan tejpremsorna som gör att man kan följa flödet av pollen dygn för dygn. I och med att vi varit så flitiga med att undersöka pollenhalterna i Sverige, så har vi skapat ett råmaterial som är intressant för forskare som vill undersöka klimatförändringar. Sambandet mellan värme och pollen kan visa sig vara värdefullt. - I Stockholm började vi mäta 1973 vilket gör oss till de tidigaste i Europa. Det materialet kan vara en bra grund för att förstå klimatförändring under de senaste 35 åren.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.