1200 ton utgrävda

Markaryd Förr i tiden fanns få regler om hur farligt avfall skulle omhändertas.
Publicerad 17 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
hittades stora tjärgruvor på det gamla bruksområdet
hittades stora tjärgruvor på det gamla bruksområdet

Förr i tiden fanns få regler om hur farligt avfall skulle omhändertas. "Gräv där du står", var en bruklig devis, som nuvarande bruksägaren Smurfit Kappa Lagamill röjt efter. Nu har bolaget satt samman en slutrapport om vad som togs om hand, om vilka risker som kan förväntas, och om vilka områden på det gamla bruket som sanerats under vintern. Rapporten har nu tillställts Länsstyrelsen för bedömning. – Vi ser det som så att vi nu tagit vårt ansvar för åtgärder som knappast kunde krävas av oss. Riskerna för utsläpp i Lagan är nu mycket små, och vi får hoppas att Länsstyrelsen ser saken på samma sätt som oss, säger vd:n Hans. Olof Lindh. Under historiens gång har mycket bara grävts ned i backen, men framför allt stora mängder tjära "myllades" ned under mark. Det har nu forslats iväg.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.