De vill att sanningen om snapphanarna ska fram

Hässleholm – Vi vill göra upp med historikerna i Lund och deras syn på snapphanarna, som terrorister, säger Sixten Svensson.
Hässleholm • Publicerad 17 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021

– Vi vill göra upp med historikerna i Lund och deras syn på snapphanarna, som terrorister, säger Sixten Svensson. Han tycker att akademikerna har en otroligt enögd uppfattning om upprorsrörelsen. – De accepterar inte att det fanns en orsak tillsnapphaneupproret. De gjorde ju uppror mot den svenska krigsmakten. Att Lundahistorikerna inte kan förstå det, tror han beror på att det inte är tillåtet i den akademiska världen om de vill bli professorer. Sixten Svensson och de andra frifräsarna som forskat och letat efter sanningen om snapphanelögnen på amatörnivå har nu bjudit in Lundahistorikerna till en debatt på Skyrupsgården lördagen den 25 april klockan 13.00. Det blir frifräsare som tror på snapphanar och friskyttar mot historiker knutna till den akademiska skolan som, enligt Svensson, har en uppfattning att skåningar inte visste vilket land de egentligen hörde till på 1600-talet. – Lundahistorikerna säger att de ser fram emot den här debatten, berättar Staffan Örneskans. Svensson nickar och tillägger: – Det är bäddat för ett riktigt praktgräl. De historiker som tackat ja till debatten är: Harald Gustafsson, professor i historia vid Lunds universitet, Hanne Sanders, historiker och chef för institutet för Danmarksstudier och universitetslektorn Jens Lerbom. Författarna och frifräsarna är: Ingvar Bengtsson, Stockholm, Sixten Svensson, Osby, Thor Flensmark, Kristianstad, Anders Ödman, Lund, Per Ragnarsson, Oxie, Kim Hazelius, Hanaskog och Björn Güllich, Helsingborg.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.