Drag efter småländska torp

Markaryd Mer än hälften tros ägas av framför allt danskar och tyskar i kommunen.
Publicerad 17 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
blir just extra rödvita med den tendens i fritidshusägande som finns i Markaryd och Kronoberg. Foto: Arkiv
blir just extra rödvita med den tendens i fritidshusägande som finns i Markaryd och Kronoberg. Foto: Arkiv

Mer än hälften tros ägas av framför allt danskar och tyskar i kommunen. En ny kartläggning har genomförts av SCB, som konstatera att i Kronobergs län ägs nästan 40 procent av fritidshusen av utlänningar. I denna visar det sig att andelen utländska fritidshus i Markaryds kommun uppgår till 59 procent. Och det räknas ändå som en minskning från året innan. Förra året ökade det utländska ägandet i Sverige med fem procent, och bakom den största delen av ökningen fanns norrmän och danskar. Antalet tyskar som äger ett svenskt fritidshus minskade faktiskt med en procent förra året. 2008 ökade antalet danska och norska ägare med mellan sju och åtta procent. Totalt ägs 31 834 av Sveriges 558 455 fritidshus av utlänningar, det vill säga sex procent. Men de regionala skillnaderna är mycket stora. I Kronobergs län ägs nästan 40 procent av fritidshusen av utlänningar, i Stockholms och Uppsala län är det mindre än 1 procent av fritidshusen som ägs av utlänningar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.