Fortsatt dystert om arbetslösheten

Hässleholm Utvecklingen på arbetsmarknaden i Skåne har ytterligare försvagats under mars.
Hässleholm • Publicerad 17 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Utvecklingen på arbetsmarknaden i Skåne har ytterligare försvagats under mars. Varslen fortsätter att strömma in och under mars varslades 1 660 person om uppsägning (390 mars 2008). Totalt för mars var 11 902 personer utan arbete i Skåne knutna till arbetsförmedlingen. För samma månad 2008 var siffran 2 673. I hela landet beräknas arbetslösheten öka från 6,1 procent 2008 till 11,0 procent 2010. Nästa år bedöms 520 000 personer var utan jobb. Normalt brukar arbetslösheten dala under vårmånaderna men inte i år. Tvärtom steg antalet arbetslösa med olika aktivitetsstöd. Värst drabbas unga och nyanlända invandrare utan svensk yrkeslivserfarenhet. Lågkonjunkturen drabbar även de stora barnkullarna från mitten av 80-talet och början av 90-talet i åldersspannet 16-24 år. – I första hand gäller arbete åt unga men med nuvarande allvarliga läge är vi i stort behov av praktikplatser, säger Pia Gustvasson, chef för arbetsförmedlingen i Malmö. Också i Hässleholm skjuter arbetslösheten i höjden. För mars registrerade arbetsförmedlingen 469 personer utan jobb (128 i mars i fjol). Det är 3.1 procent av alla arbetsföra personer i kommunen. Den kraftiga ökningen beror inte bara på att vanliga heltidsanställda blir utan arbete. Också timanställda och inhyrda anställda från bemanningsföretagen drar upp statistiken. Av de 469 var 310 sökande i program med aktivitetsstöd och 194 sökande som har arbete med stöd. – Arbetsmarknaden dippar rejält. Färre lediga jobb och fler som skriver in sig hos oss, uppger Pia Carlson, chef vid arbetsförmedlingen i Hässleholm. Hon räknar med fortsatt bistra tider. Alla varsel som är lagda har ännu inte fallit ut i uppsägningar. Trots mörkret är inte allt nattsvart. – Man får inte gömma bort att det alltid finns jobb, varav en del är svåra att tillsätta. Under mars månad anmäldes 4 300 lediga platser till arbetsförmedlingen i Skåne och drygt 5 600 personer fick arbete, säger Pia Gustavsson. Pia Carlson håller med. – Det är viktigt att påpeka, det ger hopp. Och ju mer flexibel man är yrkesmässigt och geografiskt desto lättare är det att få ett arbete.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.