Månskimrande akvareller möter bildhuggeri

Nyheter Uno Berggren träffade på Uno och och Lillemor Johansson och påmindes om något han velat göra länge.
Publicerad 17 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
ställer ut sina akvareller på Galleri Hyttmästaren
ställer ut sina akvareller på Galleri Hyttmästaren

Uno Berggren träffade på Uno och och Lillemor Johansson och påmindes om något han velat göra länge. – Som träsnidare på lediga stunder har jag skurit ut många mangelbrädor. Jag ville helt enkelt skänka ett bräde hit till Vävstolsmuseet, berättar Uno som snart hade Lillemor Johansson i telefon men det var inte bara gåvan hon ville förhöra sig om. – Nej, hon undrade om jag och mina träsnidarvänner från cirkeln i Studieförbundet. Vuxenskolan skulle kunna tänka oss att ställa ut här på Galleri Hyttmästaren här på Vävstolsmuseet, säger Uno stolt och visar vad han och åtta andra kurskamrater har kretat fram under många kreativa tisdagskvällar i Glimåkraskolans slöjdsal. Här finns Jan Bengtssons humoristiska bildhuggeri med kända figurer som Kronblom, Unos egen praktfulla grötspann och en vacker fotoram som Haldur Karlsson mejsalt fram. På en vägg bländas betraktaren av Torvald Perssons fåglar och fiskar. Så verklighetstrogna att det känns som om de ska lyfta från sina pinnar eller simma iväg i det stiliserade havet . I rummet intill lägger konstnären Marie Elnertz sista handen vid den andra delen av utställningen där hennes akvareller står i centrum. – Jag målar egentligen mest för mig själv men det händer att jag ställer ut och visar upp vad jag gör, säger hon och hänger upp den sista av tre tavlor med månglarens som verkar höra ihop. just månsken och hjärtan återkommer som motiv i flera av Maries tavlor. – Jag brukar säga att jag är hjärtligt mångalen, säger Marie och skrattar. Naturen, möten med andra och relationer är starka inspirationskällor för Marie. – Ja, där hämtar jag mycket färger och former. Månen står för den kvinnliga urkraften, förklarar Marie. Utställningen börjar idag den 19 april och finns på Galleri Hyttmästaren fram till den 31 maj.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.