Nya och gamla medier hand i hand

ledare Påskaftonens (11/4) ledare här i Norra Skåne handlade om regeringens opinionsframgångar och det faktum att hela uppgången tillfallit Moderaterna.
Publicerad 17 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Påskaftonens (11/4) ledare här i Norra Skåne handlade om regeringens opinionsframgångar och det faktum att hela uppgången tillfallit Moderaterna. Allt medan de tre mindre partierna ligger under sina valresultat med sämst läge för Kristdemokraterna som halkar runt kring fyraprocentsspärren. Slutsatsen var att samtliga partier, inte bara Moderaterna, behöver gå bra för att det ska vara glada miner och regeringen på så sätt öka sina chanser att bli omvald nästa höst. Igår tog riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) upp en liknande tråd. På sin blogg (http://federley.blogspot.com) samt på Facebook och Twitter skissade han på en lösning innebärandes att Moderaterna skulle släppa ministerposter till de tre mindre partierna. Dels som en gest om styrkan i allianssamarbetet, dels för att öka exponeringen för småpartierna. Även om det var en lösning som jag inte förespråkar (det finns andra bättre sätt att ge de mindre partierna tillväxtmöjligheter) så var det onekligen ett intressant angreppssätt. Innan det fanns längre tid att reflektera över om Federleys förslag var bra eller inte så tog han själv udden av det. Det hela hade - även om han själv tyckte det var en intressant diskussion - varit ett sätt att testa de sociala mediernas genomslag. Och genomslag det har de onekligen. För lika snabb som en vessla är så spreds hans bloggpost i allt från traditionella massmedier (gammelmedier som en del väljer att kalla oss) till bloggosfären. Utan att Federley gjort ett enda försök att sprida det utanför just de tre kanalerna han använde så blev det drag under galoscherna. Samverkan mellan traditionella massmedier och sociala medier blev tydliggjord. Upplysningsvis var det bara fyra timmar mellan att han publicerade sitt ministerinlägg till dess att han kände att han behövde avslöja att det inte var huvudsaken utan att genomslagskraften och möjligheterna för de sociala medierna var huvudspåret. Bland en del av de mest pådrivande inom bloggosfären talas det föraktfullt om att gammelmedier är passé och tillhör det förflutna. Och bland vissa inom traditionella massmedier så finns en aversion mot sociala medier och det hot de sägs utgöra mot kvalitet och framtid för just tidningar, tv och radio. Federleys test visar att ingendera stämmer. Det finns en symbios mellan olika publiceringsformer och olika avsändare. Traditionella massmediers nyheter kommenteras flitigt på många bloggar (inte minst på bloggar som handlar om politik och samhällsfrågor) samtidigt som de traditionella massmedierna har koll på de sociala medierna och där snappar upp nyheter. Det finns ett ömsesidigt beroende och intressanta saker kommer att nå fram i respektive kanal oavsett var ursprunget fanns.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.