Äkta elitidrott i Äktaboden i skön mix med alla motionärer

Sport Tiomila är dessutom en klassisk tävling som i stort sett har samma status som den alltid haft.
Sport • Publicerad 19 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Tiomila är dessutom en klassisk tävling som i stort sett har samma status som den alltid haft. Jämför det med brottningens flaggskepp Fyrstads, som skjutits i sank av de egna styrkorna! Tiomila är lite som Vasaloppet, en samlingsplats för både eliten och bredden. Precis så som orienterarna vill ha det, för orientering är mer än bara en sport, det är en livsstil. Den här helgen bjöds det på äkta elitidrott i Äktaboden. Så kul då att kunna konstatera, att Kajsa Nilsson har tagit sig tillbaka till toppen. Göingarnas Kajsa Kavat har blivit Kloka Kajsa i norska Halden. Nu tränar hon inte mer än vad kroppen klarar av. Hela Halden jublar över segern som Kajsa och kompani sprang hem i stor stil. Haldens herrar dominerar dock inte längre, fast i stället har Kristiansand klivit fram. Norge plockar titel efter titel oavsett vilken idrott det handlar om, känns det som. Pan-Kristianstad siktade på seger, men sjundeplatsen var inte särskilt svår att smälta. Kristiansand var klart bättre än alla andra, konstaterade Kristianstads Johan Modig. Därmed var det inte mycket att gräma sig över eller ens snacka om. Vad många snackade om inför helgen, var hur Skåne skulle klara av att arrangera en tävling som av tradition hör hemma i Stockholmsområdet. Den allmänna bedömningen var att banorna var bra och de bästa behärskar som bekant alla typer av terräng, skånsk som sörmländsk. Schweizaren Daniel Hubmann är bäst i världen på långdistans, medan fransmannen Thierry Gueorgiou är medeldistansens mästare. Ingen tillfällighet att dessa slutmän i stafetten förde fram sina lag till de två första platserna. En annan som spurtade snabbt var Mikael Kristensson. "Mala-Micke" älgar åter fram i skogen och hans kraftfulla finish knäckte Valentin Novikov. Jag nämnde tidigare Vasaloppet. Där är Oskar Svärd en av de vassaste, men som skärmletare är han väl snarare att betrakta som tillhörande den stora breda massan. Tiomila rymmer hela spektrumet. Det bidrar till att göra tävlingen så speciell.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.