Öppet hus ska locka till vårdcentraler

Hässleholm Vill du mäta ditt BMI, testa ditt blodtryck eller bara bekanta dig med din vårdcentral?
Hässleholm • Publicerad 19 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Millan Hyllander får sitt BMI mätt av sjuksköterskan Karin Mattisson. Lördagens öppet hus på Vinslövs vårdcentral handlade om att locka folk inför hälsovalet den maj. Foto: Patric Berg
Millan Hyllander får sitt BMI mätt av sjuksköterskan Karin Mattisson. Lördagens öppet hus på Vinslövs vårdcentral handlade om att locka folk inför hälsovalet den maj. Foto: Patric Berg

Vill du mäta ditt BMI, testa ditt blodtryck eller bara bekanta dig med din vårdcentral? Öppet hus med olika aktiviteter, till exempel tipspromenad, lockade en strid ström av besökare till Vinslövs vårdcentral. I nästan varje rum var det aktiviteter med hälsa som tema. Den 1 maj drar hälsovalet officiellt igång. Alla vårdgivare inom den offentliga sektorn är med på tåget, men många privata vårdinrättningar har valt att ställa sig utanför. Den nya modellen bygger på att för varje patient som listar sig får vårdcentralen 2 200 kronor. Tanken är att öka tillgängligheten och kvaliteten för patienten. Under lördagen arrangerades ett valfrit öppet hus för alla vårdcentraler i Skåne. Men i området var det bara Vinslövs och Ljungdalas vårdcentral som valde att delta. För dem var det ett sätt att nå ut till nya patienter och helt enkelt värva nya ansikten. Lars Banke, distriktsläkare i Vinslöv, berättar att vårdcentralen idag har 5 800 personer listade men att de gärna vill ha fler, även patienter utanför Vinslöv. – I nordöstra Skåne är det ungefär 94 procent som är listade men vi ser ju gärna att det nu blir 110 procent. Men hälsovalet innebär en större press på vårdcentralerna, tror Lars Banke som tycker att det är allt för lite pengar som satsats i projektet. – Vi har fått 150 miljoner i Skåne vilket bara är en spottstyver av vad de fick i Halland. Vad jag vet så får vi i Skåne minst pengar av alla i hela landet.

verkar en försiktig optimism råda. – Än så länge är det svårt att säga om hälsovalet blir bra eller dåligt, säger Marianne Olsson, undersköterska, som får medhåll av Pernilla Alriksson, distriktssköterska. Men Pernilla Alriksson tror ändå att det kan bli positivt för patienterna om personalen på vårdcentralerna måste göra sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt för dem.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.