Äldreupproret fick gehör hos ministern

Nyheter – Äldreomsorgsministern Maria Larsson har verkligen gjort som hon lovade och tagit med sig våra synpunkter, säger Berit Nilsson nöjt.
Publicerad 20 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

– Äldreomsorgsministern Maria Larsson har verkligen gjort som hon lovade och tagit med sig våra synpunkter, säger Berit Nilsson nöjt. I februari 2008 skrev Äldreupproret med Berit Nilsson i spetsen ett brev till ministern där de uttryckte sina önskningar om en förändring av lex sarah. Personal borde anonymt få berätta om sina negativa erfarenheter av vården, tyckte de. – Vi vet att personal varit rädd för att anmäla missförhållanden av rädsla för omplacering och andra repressalier. En sa till och med "om vi ser något så blundar vi för det", berättar Knislingebon Berit. Någon månad efter att brevet till ministern postats damp det ner ett svar. Äldreupprorets synpunkter beskrevs där som "värdefulla" och Maria Larsson (KD) lovade att ta åsikterna med sig. Och det har hon gjort. I söndags avslöjade ministern att en ändring av lagen är på gång som ska ge den som anmäler vanvård och övergrepp i äldreomsorgen rätt att få vara anonym. Larsson anser att för få anmälningar enligt lex Sarah har skett och misstänker att det kan bero på en rädsla att framföra kritik till verksamhetschefen. Även vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund välkomnar möjligheten till anonymitet i samband med lex Sarah-anmälningar. – Det är bra att få vara anonym och det öppnar upp för att fler saker som inte fungerar kommer fram, säger hon till TT.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.