Ramab-affären kan strida mot lagen

Nyheter Ramab-affären gav upphov till en våldsam debatt innan den klubbades av politikerna i slutet av mars.
Publicerad 20 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Ramab-affären gav upphov till en våldsam debatt innan den klubbades av politikerna i slutet av mars. Den fick dessutom kommunrevisorn Birger Enarsson att reagera. Han slussade frågor om affären vidare till en jurist på Sveriges kommuner och landsting, som fick i uppdrag att uttala sig om de villkor som kommunen ställt. Avtalet innebär bland annat att det kommunala industrifastighetsbolaget IFAB ska bilda ett nytt bolag, NyAB, som ska köpa Ramabs fastighet för fyra miljoner kronor. Nu ställer sig juristen Mathias Sylwan frågande till hur man kommit fram till just det beloppet. – Det har i vart fall inte fastställts genom en oberoende värdering av fastighetens marknadspris. Köpeskillingen kan alltså vara ett överpris, skriver han i sitt utlåtande. Om så är fallet riskerar bolagets köp av fastigheten att strida mot kommunallagens förbud att ge understöd åt enskild, likställighetsprincipen och förbudet mot att ge individuellt riktade näringslivsstöd utan att det finns särskilda skäl. Även det framtida köpet, då Ramab inom tio år ska köpa aktierna i NyAB och därmed få tillbaka fastigheten, kan strida mot lagen. Enligt avtalet ska Ramab få köpa tillbaka Nyab för aktiernas kvotvärde. Men detta pris kan ju vid tidpunkten för försäljningen mycket väl understiga värdet av lokalerna, konstaterar juristen som därmed menar att villkoret kan strida mot såväl kommunallagen som EG:s statsstödsregler. Avtalet är ännu inte undertecknat. Kommunalrådet Tommy Johansson (S) konstaterar att man måste låta sin egen jurist titta närmare på villkoren med anledning av kritiken. – Vi har inte tänkt på att affären skulle kunna uppfattas som statsstöd. Köpesumman har vi kommit fram till genom en förhandling mellan de bägge parterna. Men nu måste vi se över det här en gång till, säger han.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.