Tar larm om ”boffning” på allvar

Hässleholm Det säger två butiksföreståndare efter larmrapporterna från polisen och fältgruppen om att allt fler unga i Hässleholm använder tändargas som berusningsmedel.
Hässleholm • Publicerad 20 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
i Norra Skåne har delat ut informationsblad i godisaffärer och till tobakshandlare i innerstan
i Norra Skåne har delat ut informationsblad i godisaffärer och till tobakshandlare i innerstan

Det säger två butiksföreståndare efter larmrapporterna från polisen och fältgruppen om att allt fler unga i Hässleholm använder tändargas som berusningsmedel. – Att boffa eller andas in den här gasen kan vara direkt livsfarligt. En gång kan räcka, sa Fredrik Olofsson och Edina Burazerovic på socialförvaltningens fältgrupp i Norra Skåne i lördags. De berättade också att de delat ut informationsblad i godisaffärer och till tobakshandlare i innerstan, där de uppmanar butikerna att inte sälja butan- eller tändargas till minderåriga. Och köpmännen verkar ha tagit till sig budskapet. Flera av de handlare som Norra Skåne pratade med under måndagen är positiva till kampanjen. – Ett bra initiativ, tycker Peter Johansson på Cigarrmagasinet. – För något år sedan var det många ungdomar som sprang här. Men sedan vi själva beslutade att införa 18-årsgräns för inköp av gas -och gasförpackningar i butiken har efterfrågan minskat. Och vill någon yngre person köpa, kollar vi alltid deras leg. Lars Lidgren på Tobakscity berättar att han inte har några gasförpackningar framme i hyllorna längre. – Det är ett bra tag sedan vi tog bort dem. Numera har vi alla sådana förpackningar bakom disk. Han säger sig vara överraskad över larmsignalerna om den ökade användningen av tändargas bland ungdomar. – Det är inget som jag har märkt av. Försäljningen av gasflaskor är väldigt liten. De flesta av våra kunder är betydligt äldre. Men vi säljer aldrig till ungdomar. Det skulle vi aldrig göra. En annan handlare, som vill vara anonym, säger: – Jag säljer inte till någon som är under 18. Jag vill inte medverka till att unga människor drogar ihjäl sig på det här sättet. Det skulle jag inte klara av att leva med.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.