Kommunen vill tvångsförflytta kvinna

Nyheter Nu slår hennes gode man larm och vill att länsrätten prövar lagligheten i kommunens beslut.
Publicerad 21 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Nu slår hennes gode man larm och vill att länsrätten prövar lagligheten i kommunens beslut. Kvinnan som lider av ett komplicerat neuropsykiatriskt funktionshinder har de senaste sju åren bott i en lägenhet i Broby och fått hjälp av vårdpersonal under större delen av dygnet. Till sjukdomsbilden hör att hon har svårt för förändringar och inte fungerar i grupp. Enhetschefen på kommunen föreslog dock att kvinnan skulle flytta till det nya gruppboendet i Sibbhult, vilket fick henne att protestera. Enhetschefen svarade då enligt den gode mannen att man inte kunde tvinga någon att flytta. – Döm om vår förvåning när man därefter tar ett beslut om att lägga ner verksamheten i min huvudmans lägenhet, skriver den gode mannen i sitt brev till länsrätten. Några alternativ till en tvångsflytt har kommunen inte presenterat. Därför vill nu den gode mannen att länsrätten granskar Östra Göinge kommuns agerande och tittar närmare på om det verkligen är lagligt.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.