Grand Arhives är nervösa för Europa

Kultur och Nöje Frontmannen Mat Brooke har ett par framgångsrika Seattle-band i ryggen.
Publicerad 22 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Till hösten släpps Grand Archives andra album. Foto: Renee McMahon
Till hösten släpps Grand Archives andra album. Foto: Renee McMahon

Frontmannen Mat Brooke har ett par framgångsrika Seattle-band i ryggen. Han startade Band of Horses tillsammans med Ben Bridwell som han dessförinnan även spelade med i det smått kultförklarade bandet Clarissa´s Weird. Men direkt efter att Band of Horses första platta ”Everything all the time” släppts valde han att lämna bandet. - Det var ett naturligt val för mig. Band of Horses var på väg åt ett håll och jag åt ett annat. Band of Horses skulle röra sig till South Carolina, men jag ville helt enkelt stanna i Seattle. Så Mat Brooke stannade. Istället startade han puben The Redwood. Men i en musikstad som Seattle kan det vara svårt att hålla sig borta från musiken när man en gång börjat. Tillsammans med några vänner började Mat Brooke därför spela mest för skojs skull, för att repa och dricka lite öl. Men bara efter en kort tid föddes Grand Archives. - Seattle är ju en ganska liten stad och det är så många som håller på med musiken här, så det var inte svårt att få ihop ett band direkt. Och precis som Band of Horses fick en bra start, lyckades Grand Archives efter bara en spelning och en demo bli sajnade av Sub Pop. Och för att öka hastigheten i sagan om deras framgång ytterligare så fick de direkt därpå vara förband åt Modest Mouse. Det gick ju väldigt snabbt allting, ledde det till en större press när ni skulle spela in ert debutalbum? - Ja, absolut. Under det året hände ju så många saker som vi inte alls förväntade oss skulle hända. Men nu har det lugnat ner sig lite och vi har gjort klart vårt andra album också. Hur är andra albumet? - Det är lite mörkare än det första, och innehåller fler lugna låtar. Om vår debutplatta var lättillgänglig så är den här lite mer melankolisk och udda, men vi tycker vi har hittat rätt nu. Mat Brooke säger att stämningen på plattorna också ändras i takt med att årstiderna skiftar. Första skivan spelades in under sommaren, medan det andra blev färdig i vintras. Men någon titel till andra albumet är ännu inte klart. - Förmodligen släpps albumet i september, så det finns ju tid att fundera än. Vad tycker du är Grand Archives största styrka då? - Oj, jag vet faktiskt inte. Men en viktig sak som vi alla tycker i bandet är att det är viktigt att inte ta hela grejen för seriöst, utan vi spelar mer för att ha kul. För tillfället är Grand Archives ute på en Europaturné. Trots att de har många USA-spelningar i ryggen så känns just Europa lite skrämmande tycker Mat Brooke. - Vi vet ju inte om någon gillar oss i Europa. Tänk om det inte kommer någon till våra spelningar! Så, ja du kan nog förstå att vi är lite nervösa. Dessutom är det ju första gången vi lämnar USA en sådan lång tid. Samma kväll som Grand Archives spelar på Debaser, spelar Bob Hund på KB och Mando Diao på Mejeriet i Lund. En riktig konsertkväll med andra ord. Men nog kan det bli en liten krock, framförallt eftersom många gillar alla tre banden - vem ska man välja att se? - Ja, jag varken kan eller vill tvinga folk att komma och kolla på oss. Men jag kan lova att de får en väldigt personlig upplevelse och en intim konsert.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.