På Furuliden finns det tid för en drink före maten

Personligt Den sedvänjan introducerar de nu på Furuliden, ett av Vittsjös få kvarvarande pensionat av klassiskt snitt.
Personligt • Publicerad 22 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Vinbricka
Vinbricka

Den sedvänjan introducerar de nu på Furuliden, ett av Vittsjös få kvarvarande pensionat av klassiskt snitt. Efter att ha drivit puben Munskänken några år började Michael och Amanda Roe spana runt efter ett lite större ställe att satsa på. Till slut blev det Furuliden och därmed stannar de kvar i Vittsjö. – Vi tog över i mars och har haft mycket att stå i sedan dess. Det känns bara bra, särskilt som det är gott om bokningar framöver. Paret tycker det är viktigt att framhålla ställets prägel av klassiskt pensionat. Där finns sällskapsutrymmen med sittgrupper, ljuskronor, äkta mattor och en öppen spis som det eldas flitigt i. – Därför passar konceptet som vi hade på Bahamas in, att gästerna samlas och samtalar en stund före middagen. Och egentligen inte bara för ätande gäster utan för vem som helst. På ytterligare ett sätt gör sig pensionatstraditionen gällande. De gäster, övernattande såväl som övriga, måste förboka middagen. – Precis som förr vill vi veta hur många som ska äta, det lönar sig inte att ha råvaror och en kock redo om det inte kommer gäster. Annars bekymrar inte lågkonjunkturen paret något särskilt. – Det här är ju egentligen guldläge. Vi marknadsför oss mot Danmark och danskar kan ju både bo, äta och spela golf här hur billigt som helst.

Paret, hon från Stockholm, han från USA och båda restaurangutbildade, började sin tillvaro i Vittsjö med att starta en strutsfarm. Sedan blev de krögare, bland annat på Vittsjö golfklubb, och de blev krögare även på Bahamas. Ett tag arbetade de också med att göra matrecept och reportage för tidskriften Elle. Michael provlagade och Amanda stylade maten. Nu vänder de alltså blad med satsningen på Furuliden. Amandas pappa, som är vinskribent till yrket, har valt ett antal viner som nu används vid en vinprovning. Till det har ett vittsjöföretag tillverkat en liten vinbricka, med fyra fördjupningar. – Egenligen är det fel att kalla det vinprovning eftersom det är tänkt att vinerna ska drickas till de olika rätterna, förklarar Amanda. Men det är små glas, som rymmer lagom mängd.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.