Pendling – en ny folkrörelse

Hässleholm Det är inte helt fel att kalla kollektivtrafiken för den nya folkrörelsen.
Hässleholm • Publicerad 22 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Hässleholm har en nordskånsk huvudroll för resenärer som byter tåg eller arbetspendlar.
Hässleholm har en nordskånsk huvudroll för resenärer som byter tåg eller arbetspendlar.

Det är inte helt fel att kalla kollektivtrafiken för den nya folkrörelsen. Ifjol genomfördes närmare 130 miljoner resor i Skåne. Hässleholm är något av en storspelare i de här sammanhangen. – Ingen annanstans i landet har kollektivresandet ökat som i Skåne. Och Hässleholm har ökat betydligt mer än genomsnittet i Skåne, säger Mats Améen, utvecklingsstrateg vid Skånetrafiken. En vanlig vardag genomförs 27 800 resor igenom, till och från Hässleholms järnvägsstation. Av dem är 23 600 med tåg, 3 400 regionbussar och 800 stadsbusstrafik. – I stora drag är en tredjedel arbetspendling, en tredjedel är resor knutna till utbildning och en tredjedel övrigt, det vill säga nöje, tjänsteresor med mera, säger Mats Améen. Ovanstående siffror – som gäller för 2008 – är i sin tur en sanslös ökning om vi bara går sex år tillbaka. Mats Améen plockar fram sina pärmar och berättar att enbart tågresorna ökat med 120 procent. Förklaringarna till den häftiga uppgången i Hässleholm beror bland annat på fler bytesrelationer. Det är betydligt lättare nu att exempelvis resa mellan Perstorp och Malmö, förr fick dessa resenärer vänta längre tid. – Förändringen genom tågbytena märks, det är ett helt annat drag på stationen nu jämfört med för tio år sedan, säger Mats Améen. En annan orsak är att det helt enkelt avgår och ankommer fler tåg och bussar till Hässleholm. Bland annat sträckan Malmö-Alvesta med entimmestrafik, och Skånebanan Hässleholm-Helsingborg. Genom fler och snabbare tåg har de olika delarna av Skåne – inte minst Göinge – integrerats. Den gamla länsgränsen är borta. – Allt har ökat men den kategori resenärer som ökat mest är de längre arbetspendlingsresorna. Tidigare var Hässleholm-Kristianstad en arbetsmarknadsregion men idag arbetar många här uppe men bor i Lund, Malmö, Helsingborg och Köpenhamn. Eller vice versa. Köpenhamn fanns överhuvudtaget inte för 15 år sedan, säger Mats Améen. Regionbussarna har inte haft samma dramatiska utveckling som tågen. Sedan 2002 har antalet resor i relationen till järnvägsstationen ökat med 400, från 3 000 till 3 400. – Vissa sträckor, som till exempel Hässleholm-Tyringe, har dalat. Förklaringen är helt kopplad till fler tågavgångar, säger Mats Améen. Tågresandet har ökat mer än bussresandet minskat. Stadsbussarna med anknytning till järnvägsstationen kan redovisa en dubblering på sex år, från 400 resor 2002 till dagens siffra på 800.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.