Ett telefonsamtal förändrade livet för Hanna Amoreus

Personligt Många månader senare är Hanna på plats i Stockholm.
Personligt • Publicerad 23 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Många månader senare är Hanna på plats i Stockholm. High School Musical har gått för fulla hus i Malmö och spelas sedan januari på Göta Lejon i Stockholm. – Premiären här uppe är ett av mina starkaste minnen. Det var 1 200 människor i sa-longen. Nu har jobbet på något vis blivit vardagsmat, fast ändå inte. Det är jättekul, intensivt och nya saker händer hela tiden. – Vi var med i Let's dance under våren. Och bara det att jag sitter här nu i en intervju. Det är underligt. Det är söndag, klockan närmar sig 21 och Hanna har två föreställningar i ryggen. Gänget turas om med Brolle. Han kör två föreställningar på lördagarna då High School Musical går en gång. Sedan är det tvärtom på söndagarna. Det är mycket rekvisita att hålla reda på. Bakom scenen är det trångt. Salongen och scenens prakt, strålkastarna, de röda ridåerna, det höga taket – kontrasten är stor mot artisternas vardag i de trånga logerna och omklädningsrummen bakom scenen. Det är viktigt att allt klaffar när det verkligen gäller. Spelningsdagarna är intensiva. Efter frukost i Bagarmossen, där Hanna delar bostad med en av sina motspelare, Mattias Olofsson från Bjärnum, åker hon in till teatern. Klockan tio är hon på plats. – Då sminkar vi oss. Kelsie har en ganska naturlig look så jag gör min make up själv. Andra får hjälp och vissa ska också ha peruk. Sedan är det dags för både röst och kropp att värmas upp. När tonerna sitter och rösterna håller tar artisterna på sig sina myggor (små nätta mikrofoner) och allas prövas så att ljudet är perfekt. – Sedan kör vi igenom öppningsnumret. Det gör vi alltid, säger Hanna och kramar om sin motspelare Rasmus Malm, som spelar Chad. Det är Chad och musikalens blonda överklasstjej Sharpei (Kelsies absoluta motsats) som i verkligheten är Hannas bästa vänner i gänget. – Men alla känner alla och sammanhållningen är väldigt bra. Det är ofta vi går ut och äter tillsammans efter föreställningarna. En halvtimme innan ridån går upp är det påklädning. Hannas karaktär är en tillbakadragen tjej som inte vill synas. Hon har alldagliga kläder, keps och glasögon. – Det är nog det som är det svåraste med att spela Kelsie; att hon är så blyg, samtidigt som hon får stora känsloutbrott. Hon blir både väldigt glad och arg. Minuterna före samlas alla i en ring och peppar varandra, de intar sina positioner och så ridån går upp. – Sedan kör vi så det ryker! Det är en musikal med fart och med mycket humor och artisterna ger järnet, särskilt under den avslutande megamixen. – Ibland är man helt slut, men så orkar man på något sätt ändå. Det är som att trycka på en knapp. Sista föreställningen i vår ges den 3 maj. Sedan väntar nypremiär den 26 september. Då har delar av ensemblen bytts ut eftersom några fått roller i andra uppsättningar. Bland annat byts Troy, den manliga huvudrollsinnehavaren, ut. – Får vi ett känt namn där lär vi hålla på hela hösten. Vad som händer sedan vet Hanna inte. Hon söker nya roller och hennes medverkan i High School Musical har gett henne många viktiga kontakter. – Min danslärare i Hässleholm‚ Maria Enetjärn, brukar fråga om jag verkligen förstår vad jag får vara med om, hur bra det har gått, säger Hanna som vill vara en förebild på så sätt att hon visar att du inte behöver ha gått Balettakademien för att kunna ta dig fram. High School Musicals regissör Eva Rydberg har lärt henne mycket. – Hon är ett proffs av världsklass. Varenda steg, varje replik och varje känsla vi förmedlar är satt av henne. Allt är otroligt styrt. Redan under audition kände Hanna att de fick bra kontakt. Eva gav henne rekommendationer och Hanna lyssnade. – Sedan tittade hon mig djupt in i ögonen och sa bra. – Då tänkte jag, yes! 600 sökte till High School Musical. 23 kom med. Ändå är Hanna inte säker på om hon vill jobba med det i framtiden. – Jag är rastlös, tröttnar fort och vill ständigt vidare. Min pappa är likadan. Han är musiker och äventyrare och har cyklat runt stora delar av världen. – Det var mamma som öppnade dörren till musikalvärlden. Hon tog alltid med mig till musikaler och har följt med mig till varje audition. Hon är mitt stora stöd!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.