Trio från Osby bäst i Skåne – till riksfinal i Teknikåttan

Nyheter – Svårare än förra gången.
Publicerad 23 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Sven Kalkan
Sven Kalkan

– Svårare än förra gången. Det var fler räkneuppgifter och på en del frågor fick vi använda miniräknare, berättar en glad Amanda Brinkenius som tillsammans med lagkamraterna Kenan Ölmezoglu och Sven Kalkan fick ta emot en prischeck på 7500 kronor för klassens räkning. 19 maj ska trion göra upp med 11 andra klasslag som tagit sig till riksfinalen på Högskolan Väst i Trollhättan. – Vi kommer nog både att plugga litegrann och försöka ta det lugnt, säger Amanda som tycker att de tre i laget kompletterar varandra perfekt. – När vi kommer fram till olika svar resonerar vi och lyssnar på varandra. Då brukar vi komma överens.

Precis som i uttagsomgångarna var Solen det sammanhållande temat på frågorna. Inför sista frågan hade Osby och Bjärred svarat rätt på nästan allt och lagen låg på samma poäng. Slutuppgiften var att beräkna ytan på en tomt och storleken på ett hus som skulle vara 100 gånger större än en dryckesförpackning. Osby fick full pott och därmed var saken klar. En tröst för Bjärredseleverna var dock att de vann hemuppgiften som gick ut på att bygga en soldriven vagn som klarade att köra fem meter i strålkastarljus. Osbylagets bil blev tvåa efter testkörningen i kårhuisets gasquesal. Läraren Folke Nilsson var förstås jätteglad efter elevernas prestation. Totalt 400 lag i Skåne har deltagit i årets Teknikåtta.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.