Badhusfrågan har kommit i ett nytt läge

ledare Det är ingen hemlighet att åsikten här på ledarsidan i den infekterade badhusfrågan i Hässleholm har varit att Qpoolen ska rustas upp.
Publicerad 24 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är ingen hemlighet att åsikten här på ledarsidan i den infekterade badhusfrågan i Hässleholm har varit att Qpoolen ska rustas upp. Ett nybygge på Österås som majoriteten skakat hand på har avvisats liksom förslaget om ett bad på Garnisonen. Igår förändrades dock läget markant i badhusfrågan. In på banan i den elfte timmens sista skälvande sekunder kom ett relativt konkret förslag till badhus på Garnisonen som ger stora mervärden och som kan försvara olägenheten för hässleholmarna att badet inte placeras centralt i tätorten. Svenska skidförbundet presenterade tillsammans med Kjell och Fredric Öhman från Gepefek planerna på att uppföra en 2 kilometer lång skidtunnel på Garnisonen. En satsning på 80 miljoner kronor som beräknas kunna locka 60 000 besök om året. En förutsättning för att Gepefek tillsammans med fastighetsutvecklingsbolaget Midroc ska göra satsningen är dock att ytterligare ett dragplåster som kan locka människor året runt förläggs till Garnisonen. Skidtunneln i Torsby som är den enda i Sverige har haft säsong från mitten av juni till mitten av mars. Öhmans är öppna för förslag men tänker först och främst på ett badhus för det finns stora synergieffekter att göra med skidtunneln vad gäller främst energiåtervinning men också lokaler som omklädningsrum, reception och så vidare. Tanken som Öhman-duon för fram är att de tillsammans med Midroc bygger ett badhus med kommunen som en garanterad hyresgäst. För kommunens del ska det handla om samma årskostnader som ett renoverat Qpoolen eller ett nybygge på Österås ska kosta per år trots att det blir både äventyrsbad och 50-meters bassäng. Möjligen är det för bra för att vara sant att kommunens kostnad ska bli densamma men även en något högre kostnad per år kan vara motiverad utifrån de fantastiska möjligheter som öppnas med en skidtunnel. Bara ett badhus på Garnisonen är dödfött men med en skidtunnel som kommer att locka människor till kommunen vilket är bra för besöksnäring samt affärer och därmed ger jobb är läget annorlunda. Under förutsättning att det blir en skidtunnel är det vettigt att lägga badhuset på Garnisonen. Speciellt om det kan bli en 50-meters bassäng som i sin tur ger Hässleholm goda möjligheter att arrangera tävlingar och träningsläger i och med att dessa bassänger är en bristvara i Sverige. Det går att säga att Kjell Öhman jäklas en del med den styrande majoriteten genom sin entré med ett konkret förslag bara dagar innan kommunfullmäktige ska behandla badhusfrågan. Det finns emellertid all anledning för kommunalråden Urban Widmark (M) och Lars-Göran Wiberg (C) att titta seriöst på en satsning som kan bli positiv för Hässleholm. Ja, det är svårt att vända en politisk process som varit så segsliten när den är så nära målgång men nu är läge att lägga prestigen åt sidan. Citat: Under förutsättning att det blir en skidtunnel är det vettigt att lägga badhuset på Garnisonen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.