Promoe häcklar Svennebanan

Kultur och Nöje Hundratusentals har redan sett \"Svennebanan\" på Youtube.
Publicerad 24 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Promoe - nu på svenska. Looptroop-rapparen har redan en stor Youtube-succé med svensexan-låten "Svennebanan". "De flesta hajar att den är ironisk. Jag har aldrig varit på någon svensexa själv"
Promoe - nu på svenska. Looptroop-rapparen har redan en stor Youtube-succé med svensexan-låten "Svennebanan". "De flesta hajar att den är ironisk. Jag har aldrig varit på någon svensexa själv"

Hundratusentals har redan sett "Svennebanan" på Youtube. I autentiska klipp tas tittarna med på en alkoholindränkt svensexa, med låtens eurodiscobeat pumpande i bakgrunden. - Videomakaren hade det perfekta materialet från en färjetripp, en svensexa med polarna. Han trodde att videon bara skulle få en 400-500 "views" på Youtube..., säger Promoe om låten som nu kan innebära hans största succé någonsin.

egentligen som en skämtlåt. Promoe återvände från semestern i Thailand och skrev en hånfull text om den svenska suparkulturen. - Jag gjorde bara en uppräkning av alla "svenniga" grejer. Det blir ju en speciell jargong bland fulla svenskar utomlands, säger han. Videon väcker många reaktioner, mestadels positiva. Helnykteristen Promoe är samtidigt medveten om risken att uppfattas som moralistisk. - Men intentionen var inte att lära upp folk. Att verka fördömande och elitistisk är ett otrevligt drag. Jag ville bara spela in en låt att skratta åt. Men det är bra om låten väcker känslor.

"Kråksången", Promoes solodebut på svenska. Att göra en hel skiva på modersmålet har tagit lång tid, första låten "Rötmånad" skrevs för fyra år sedan. Ändå beskriver Promoe inspelningarna som en lustfylld process. - Att skriva på svenska har öppnat en ny värld. Det är lättare att få med humor, mer subtila nyanser. Det blir mer känslosamt också, man kan inte gömma sig bakom språket. - Tekniskt har det inte varit svårare att rappa på svenska, särskilt när man skippar tanken på att allt måste rimma. När man väl hittar rytmiken uppstår oändliga möjligheter, säger Promoe och nämner kollegor som Organism 12 och Afasi som inspiratörer.

dansgolvsvältaren "Svennebanan" innebär hans svenska debutalbum en dyster diagnos av samhället, krisvåren 2009. Promoe rappar om den förytligade konsumtionshetsen och om ungdomens förfall i "Dekadansen". - Det är mitt sätt att se på världen. Det har varit illa länge nu. När jag tänkte på uttrycket "Dekadansen" trodde jag att jag var smart. Men självklart hade Cornelis redan använt det... Du angriper prylsamhället samtidigt som ekonomerna vill att vi ska konsumera oss ur krisen. - Kapitalisterna tror på det men lågkonjunkturen är inte problemet. Den stora krisen beror just på den överkonsumtion som sker. När konsumtion ersätter sanna värden och riktiga känslor, då är det illa.

Trots kritiken mot kapitalismen inser Promoe pengarnas betydelse, i skuggan av den illegala fildelning som har drabbat svensk hiphop extra hårt. - Musiken påverkas negativt. Som artist tvingas man söka nya sätt att hitta pengar, som sponsring. Jag vill inte att min musik ska förknippas med olika produkter, ändå har vi haft sponsorsamarbeten. Vad tycker du om Pirate Bay-domen? - Den känns väldigt hård. Jag är inte arg på Pirate Bay. De som sitter på "våra" pengar är bredbandsbolagen. De har tjänat enormt på att folk vill ladda ner musik och film, säger Promoe.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.