Kallar till krismöte om ekonomin

Skåne/Kristianstad Redan i helgen kan kommunledningen komma att ta fram en krisplan för att rädda ekonomin.
Publicerad 25 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Redan i helgen kan kommunledningen komma att ta fram en krisplan för att rädda ekonomin. Siffrorna från SKL (Sveriges kommuner och landsting), som kom på torsdagen, är nämligen ingen munter läsning för kommuntopparna. Nästa år tappar kommunen 189 miljoner kronor i intäkter. Det rör sig till största delen om minskade skatteintäkter. Trots att staten skjuter till 41 miljoner kronor väntas underskottet bli 89 miljoner kronor 2009. Det är en resultatförsämring med 148 miljoner kronor jämfört med den tidigare lagda budgeten, då det talades om ett överskott på 59 miljoner kronor. Och inte nog med det. Kommunen går mot ett rejält underskott redan i år. Underskottet beräknas bli 40 miljoner kronor, och då är eventuella underskott för nämnderna inte inräknade. Flera nämnder, bland annat socialnämnden, går redan mot mångmiljonunderskott. Bengt Gustafson (M), kommunstyrelsens ordförande, betecknar läget som synnerligen allvarligt. Det kan bli nödvändigt för kommunen att skära ner rejält på verksamheterna för att få budgeten att gå ihop. – Det kan bli tal om strukturella förändringar. Alla verksamheter, även de lagstadgade måste prövas, och det går inte att utesluta att vi måste säga upp folk för att få ekonomin i balans, säger Bengt Gustafson. Han kommer att kalla oppositionen till överläggningar för att försöka ta fram en blocköverskridande åtgärdsplan. – Vi är inte där ännu, men underhandskontakter har tagits med gruppledarna. Vi är beredda att sätta oss ner redan i helgen för att titta på det här och ta fram ett åtgärdspaket. Varför är det så bråttom? – Det är nödvändigt att fatta beslut om de här frågorna före sommaren, och för att vi ska hinna behandla det i alla nämnderna och styrelserna, och förhandla förändringarna, måste vi gå snabbt fram, säger Bengt Gustafson. – Om vi inte gör något går vi mot ett samlat underskott på 200 miljoner kronor. Att Kristianstads kommun drabbas så hårt av nedgången i ekonomin beror på skatteutjämningssystemet. – Bortfallen på skatteintäkterna är importerade, och härrör inte från denna kommunen. Vi har tvärtom i grunden en välskött ekonomi, och kommunen har varit förskonad från stora varsel. Det är skatteutjämningssystemet som är orsaken till bekymren för vår del. Ett av de projekt som kan komma att skjutas på framtiden är tillbyggnaden av Sommarro. Frågetecknen kring projektet är många, enligt kommunalrådet. – Behovet kan ifrågasättas, och det finns olika sifferuppgifter om kostnaderna. Om vi ordnar fram fler platser inom äldreomsorgen på annat håll kan trycket på Sommarro minska, säger Bengt Gustafson. Något beslut om Sommarro har ännu inte fattats, utan omsorgsförvaltningen ska se över behovet och komma med en ny kostnadskalkyl. Bengt Gustafson är dock tydlig på en punkt: det blir ingen skattehöjning för att rädda ekonomin. – Det finns inte på agendan, betonar han.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.