David Lega, en man med full rulle

Nyheter Han kan inte använda sina armar och han har bara cirka 30 procents styrka i sina ben.
Publicerad 26 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
David Lega visar hur han tränade upp sin förmåga att plocka upp saker från golvet. Hans envishet och träningsvilja har gett honom ett självständigare liv. Foto: Helén Fingalsson
David Lega visar hur han tränade upp sin förmåga att plocka upp saker från golvet. Hans envishet och träningsvilja har gett honom ett självständigare liv. Foto: Helén Fingalsson

Han kan inte använda sina armar och han har bara cirka 30 procents styrka i sina ben. Men detta hindrar inte den före detta simmaren David Lega att leva fullt ut och mer än det. Efter OS i Sidney la han badbyxorna på hyllan och nu ägnar han sig åt att föreläsa om målsättning och personlig utveckling vid sidan om sina juridikstudier. I sin specialkonstruerade rullstol far han fram och tillbaka över scenen och ingen kan tro att läkaren dömde den lille bebisen David till ett liv som paket. Hans envishet och det positiva sinnelaget har fått honom att göra saker som är på gränsen till helgalna. Han har rullat Göteborgsloppet runt, där den vådliga färden nedför Avenyn höll på att sluta riktigt illa. Att bevisa för andra att det var möjligt? – Nä, det där lovade jag klockan halv fem på morgonen efter nyårsafton, skrattar han. Jag glömde att jag var handikappad.

David Lega river ner flera skratt och han kan konsten att skämta både om sig själv och om andra. Han menar också att den som är handikappad måste anpassa sig till världen runt omkring sig. – Som handikappad kan jag välja att bli kränkt, säger han och ger som ett exempel om någon öppnar dörren för honom. Jag kan bli kränkt för att de tror att jag inte kan öppna dörren själv eller för att de inte tar hänsyn till mig som är handikappad. Det är inte alltid så lätt för den andre personen att veta vad som är rätt. Hans mål med sin hårda träning i simbassängen har inte i första hand varit att ta medaljer. – Jag har velat öka mitt självförtroende och dessutom bli självständig. David Lega är född med sitt handikapp och vet inte av något annat. Han kan önska att han kunde gå, men han kan inte sakna det. Det är skillnaden mot en person som inte är handikappad från början. – Att önska är positivt men att sakna är negativt, anser han. Att göra det omöjliga möjligt kan faktiskt vara möjligt. David Lega är den ende i världen utan fungerande armar och ben som kan ta sig upp ur bassängen utan lyfthjälp. Men det tog åtskilliga år av envishet och träning innan han lyckades. Efter föreläsningen skriver David autografer så att bläcket yr. Med pennan i munnen får han upp samma fart som vem som helst med två armar och tio fingrar. – Det är bara att acceptera det vi är dåliga på och njuta av det vi är bra på, konstaterar han med ett stort leende.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.