Olsson tillbaka i bassängen

Sport Hela Sverige följde Anders Olssons jakt på en hajdräkt i Paralympics.
Sport • Publicerad 27 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Olsson.
Anders Olsson.

Hela Sverige följde Anders Olssons jakt på en hajdräkt i Paralympics. Sedan följde vi hans jakt på guld och världsrekord. Han simmade hem två guld och ett brons i Peking –med ett avslitet muskelfäste i högeraxeln. I november opererades han. Igår var han tillbaka i bassängen. Det blev givetvis guld direkt när handikapp-SM i simning inleddes i Osby simhall. –Det kändes helt okej. Det var första tävlingen sedan operationen och jag ville se hur mycket jag har tappat. Tvåan i Paralympics hade 5.09 och jag simmade på 5.01,91 här –så då är man med, konstaterar Anders som är världsrekordhållare med 4.44,17 på 400 fritt. –Det kunde gått fortare men jag har fortfarande ont.

Det var ingen självklarhet att han skulle dyka upp i bassängen igen. –Nja, jag funderade på att byta sport till trathlon. Utmaningar har alltid haft en magnetisk kraft på Anders Olsson. Han har kört Vasaloppet, kommit åtta (bland ickehandikappade) i Vansbrosimmet och siktar på Ironman i Kalmar i augusti. –Mitt mål är att vara igång ordentligt tills dess. Längre fram hägrar en nätt liten simtur över Engelska kanalen. Något som få hade gett sig på oavsett hur många ben de hade haft att simma med. Men Anders kittlas av att flytta sina gränser. –När jag fick reda på att ingen handikappad varit över då vill jag bevisa att det går. Jag försöker skjuva bort gränserna. Satsar jag mot London 2012 så ska jag prova att simma över Engelska kanalen. Jag har precis ställt frågan hur viktigt ett SM är för Paralympicsstjärnan. Egentligen hade Anders Olsson inte behövt svara. För medan vi pratar i den sjunkande solnedgången utanför simhallen avbryts vi av Anders konkurrenter och simmarkompisar som går och rullar förbi. –Det är ditt fel att min son har bestämt sig för att simma i Vansbro, säger en leende kvinna med spelat anklagande tonfall. –Säg till honom att skaffa en våtdräkt. Det är nummer ett, tipsar Anders. –Snart kanske det blir en tävling i tävlingen, säger simambassadören från Hagfors nöjt. En ung tjej som simmar i klassen för förståndshandikappade kommer fram, kramar Anders och visar stolt upp sin medalj. –Lycka till imorgon, säger hon. –Du med, ler Anders och ger mig svaret som jag nyss har fått: –Jag behöver simma SM för att kvala in till EM och VM. Men det som är allra viktigast är att komma hit och träffa de andra. Att visa att de också kan ta sig till Paralympics om de tränar hårt.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.