Speciella krav på ormhållning kritiseras

Nyheter Brevskrivaren (bosatt i Hjärsås och inte den person i Knislinge som ansökt om att hålla giftormar) har överklagat nämndens beslut till Länsrätten i Skåne som nu kräver ett yttrande från kommunen.
Publicerad 27 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Brevskrivaren (bosatt i Hjärsås och inte den person i Knislinge som ansökt om att hålla giftormar) har överklagat nämndens beslut till Länsrätten i Skåne som nu kräver ett yttrande från kommunen. Personen anser bland annat att kommunen inte kan instifta regler som är mer långtgående än de redan befintliga reglerna vid ormhållning. I mitten av mars tog dåvarande miljö- och byggnämnd (idag Tillsyns- och tillståndsnämnden) beslut att föreslå kommunfullmäktige att ändra i de lokala föreskrifterna angående skydd för människors hälsa och miljö. Anledningen var att en privatperson i Knislinge ansökt att få hålla ett antal ormar i sin lägenhet, varav några giftiga ormar. Nämnden satte då upp nya föreskrifter när det gäller ormhållning inom tätbebyggt område. Dessa omfattade bland annat säkra terrarier, rymningssäker lokal, bestämmelser rörande utfodring, skötsel och märkning av lokal där ormar finns. Brevskrivaren menar att nämndens villkor inte kan utgöra villkor för tillstånd att hålla ormar. Sådana villkor måste fattas i varje enskilt fall, menar brevskrivaren vidare. Kommunen kan inte generellt förbjuda vissa arter. Detta skulle "innebära en obefogad inskränkning i min frihet", menar brevskrivaren och hänvisar till text i Miljöbalken. "Det är även så att kommunen endast har meddelat föreskrifter som gäller inom detaljplanelagt område, det kan alltså finnas ormar av det slag som kommunen nu försöker förbjuda utanför dessa, men inom kommunens gränser". Det skriver personen och menar att detta strider mot kommunallagens text om att alla medborgare skall behandlas lika. Brevskrivaren redogör i sitt överklagande sina invändningar punkt för punkt. Han menar avslutningsvis att kommunen har rätt att kräva tillstånd för ormhållning inom detaljplanerat område om det behövs för att hindra att olägenheter för människors hälsa uppkommer. Han menar dock att det inte finns några behov av tillstånd för de som har ogiftiga ormar och att kommunen därför inte har några befogenheter att kräva tillstånd. "De ogiftiga ormarnas bett är inte farliga och de ger inte ifrån sig varken höga ljud eller stark lukt, och risken att de ska sprida smitta är försumbar om de hålls i enlighet med L80", avslutar brevskrivaren. Kommunen krävs ny på ett skriftligt yttrande till Länsrätten senast den 15 maj.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.