Tuva Novotny angriper Filminstitutet

Kultur och Nöje Bakgrunden är att den dansk-svenska filmen \"Original\", där Novotny gör en av huvudrollerna, endast går upp i tre kopior i Sverige - trots att den är en succé i Danmark och nu även visas på prestigefulla Tribeca Film Festival i New York.
Publicerad 27 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Varför får inte publiken se svensk film?
Varför får inte publiken se svensk film?

Bakgrunden är att den dansk-svenska filmen "Original", där Novotny gör en av huvudrollerna, endast går upp i tre kopior i Sverige - trots att den är en succé i Danmark och nu även visas på prestigefulla Tribeca Film Festival i New York. "'Original' går upp på fler danska biografer än svenska; nytänkande och kontroversiella filmer och regissörer utvecklas på andra sidan bron", skriver Tuva Novotny tillsammans med regissörerna Alexandert Brøndstedt och Antonio Tublén i ett debattinlägg på Filmnyheterna, Filminstitutets egen sajt. De ifrågasätter även varför Svenska filminstitutet nämner "Original" som exempel på svensk films framgångar i utlandet, när filmen inte har beviljats stöd från SFI på utvecklingsstadiet. "Nu undrar man om en återöppning av The Pirate Bay kommer vara den enda möjligheten för att visa svensk film för svensk publik?", avslutas debattinlägget. I fjol skrev regissören Jan Troell en liknande debattartikel apropå sin hyllade film "Maria Larssons eviga ögonblick". TT Spektra har förgäves sökt Filminstitutets vd Cissi Elwin för en kommentar.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.