Vädret gynnar granbarkborren

Hässleholm – Helgen som gick, med värme runt 20 grader och vindstilla, innebar att granbarkborren kom igång med sin svärmning.
Hässleholm • Publicerad 27 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Arne Johansson visar en av granarna där baggen har borrat sig in. Foto: Mats Wilhelmsson
Arne Johansson visar en av granarna där baggen har borrat sig in. Foto: Mats Wilhelmsson

– Helgen som gick, med värme runt 20 grader och vindstilla, innebar att granbarkborren kom igång med sin svärmning. Och prognosen talar om liknande väder framåt veckan, säger Lars-Göran Eriksson, projektledare på Skogsstyrelsen. Svärmningen innebär att hanarna borrar en "parningskammare" i barken och utsöndrar ett feromon för att locka till sig honorna. Hanen lyckas ofta få tag på ett par, tre honor. Efter parning lägger honan 50-70 ägg som kläcks inom cirka åtta veckor. – Det här gör att de angripna granarna måste vara borta från skogen och bilväg senast den 1 juli för att hindra risken för ytterligare spridning, säger Lars-Göran Eriksson. I dag finns det knappast något stormfällt virke kvar i skogarna, så det är mot de levande granarna på rot man ska vända blicken under spaning efter den elaka insekten. Skogsstyrelsen har myntat uttrycket "sök och plock" och Lars-Göran Eriksson förklarar: – Det innebär att skogsägarna ska vara observanta på friska granar, där det syns "borrmjöl" på stammen eller – om mjölet regnat bort – kontrollera om det finns ingångshål i barken efter granbarkborren. – Man ska också kontrollera extra noga bland granar i anslutning till större grupper träd, 20-25 stycken, med angrepp under 2008. Redan nu bör skogsägare som upptäckt borrmjöl och ingångshål i sina träd kontakta virkesköpare, så att man får avverkat och bortforslat virket i tid före juli månad. Och det är mycket viktigt att barken följer med ut ur skogen, påpekar Lars-Göran Eriksson. Ett komplement till "sök och plock" är att locka till sig insekten via så kallade feromonfällor eller insekticidbehandlade fångstvirkesfällor. Men oberoende hur noggrann skogsägaren är i sin bekämpning, så kommer han eller hon inte åt de granbarkborrar som övervintar i marken, vilket hälften brukar göra. Granbarkborren dödar i de flesta fall angripna träd, vilket medför stora ekonomiska förluster för skogsägaren. – Med en regnig och kall sommar och om angripet virke snabbt forslas bort från skogen och bilvägarna, så finns det i år goda förhoppningar om att stoppa granbarkborrens ogynnsamma utveckling, säger Lars-Göran Eriksson. Under sådana förutsättningar – förutom att det inte kommer nya stormar och att "skogshygienen" allmänt är god – så lyder prognosen för sommaren 2009 på att högst 300 000 skogskubikmeter gran kommer att dödas av granbarkborren. Detta i södra Sverige (ett område som i sort omfattar Götaland men endast delar av norra Skåne). Sommaren 2008 lyckades granbarkborren döda drygt 600 000 skogskubikmeter gran i södra Sverige Det motsvarade 80 procent av skadorna vid samma tidpunkt 2007.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.