En trio villig att ta gemensamt ansvar

ledare Sedan finanskrisen slog klorna i världen har kommunpolitiker efter kommunpolitiker kippat efter andan varje gång Sveriges kommuner och landsting (SKL) levererat nya skatteprognoser.
Publicerad 28 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Sedan finanskrisen slog klorna i världen har kommunpolitiker efter kommunpolitiker kippat efter andan varje gång Sveriges kommuner och landsting (SKL) levererat nya skatteprognoser. I Kristianstad hölls i helgen krismöte inom den styrande konstellationen för att snabbt hitta åtgärder för att tackla den förändrade situationen. Stora pengar ska hämtas hem. Det är tyvärr ofrånkomligt att de kommunala kärnverksamheterna med omsorg, socialförvaltning och skola kommer att drabbas. I Hässleholm slår verkligheten med minskade skatteintäkter i takt med att arbetslösheten ökar obönhörligt mot den kommunala ekonomin. Höstens budget är delvis överspelad med de stora snabba förändringar som varje revidering av skatteintäkterna ger. Jämfört med budgeten för 2009 förutspås ett tapp på 60 miljoner kronor. Ett litet överskott i budgeten har förbytts i ett större minusresultat på någonstans 50-55 miljoner kronor. Än värre ser det ut de kommande åren trots viss lindring med ökade statsbidrag. Kombinationen minskade skatteintäkter och ökande utgifter för löner är en farlig cocktail i en personalintensiv verksamhet som den kommunala. Att tro att staten ska skjuta till så pass mycket pengar att kommunerna kan gå skadeslösa ur denna kris är naivt. Det går att hoppas på ytterligare nya statsbidrag men det kommer inte att täcka skattebortfallet om det nu skulle bli ännu ett tillskott. Samtidigt ska det hållas i åtanke att statskassan också går back i dessa turbulenta tider. Tuffa tider kräver tuffa beslut. Tuffa tider kräver ansvarstagande och prioriteringar. Tuffa tider kräver ett handslag mellan majoritet och opposition i Hässleholm för att hantera situationen på bästa sätt. Därför är det glädjande att i bedrövelsen ändå se majoritetens Lars-Göran Wiberg (C) och Urban Widmark (M) sträcka ut en hand till oppositionen och Tommy Nilsson (S). Och lika glädjande är att Nilsson verkar vilja ta den utsträckta handen och vara med och med öppet sinnelag se vad som kan göras. Det innebär en omsvängning från Nilssons tidigare populistiska krav om att garantera att ingen personal i kommunen ska sägas upp. Trion Widmark, Wiberg och Nilsson sätter nu partiprestigen åt sidan till förmån för kommunens bästa. Det är bara att hoppas att de får med sig sina respektive partier på samma vagn för som läget är kan heliga kor komma att behöva slaktas på båda sidor om blockgränsen. Herrar W kan komma att behöva höja skatten (även om det smärtar då det slår hårdast mot dem med lägst inkomster) och Nilsson gå med på besparingar genom uppsägningar som han bara för en kort tid sedan avvisat. Det vankas en klassisk kompromiss. Läget är bistert men det finns i alla fall en trio som är redo att ta ansvar även om det kommer att blåsa snålt. Så långt förtjänar de credit, återstår att se vad de kommer fram till.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.