Ingen förklaring till oljelukt

Nyheter Liknande problem har uppstått ytterligare fyra gånger, men Statens haverikommission har inte kunnat fastställa orsaken.
Publicerad 28 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Liknande problem har uppstått ytterligare fyra gånger, men Statens haverikommission har inte kunnat fastställa orsaken. Vid det första tillfället, den 19 mars förra året, fick piloterna använda syrgasmasker under större delen av färden mot Arlanda. De mådde illa, drabbades av lättare skakningar och en känsla av blodsockerfall, men lyckades genomföra landningen på normalt sätt. Ingen av de 40 passagerarna ombord kom till skada. Mellan april och september förra året uppstod liknande oljelukt utan synlig rök ytterligare fyra gånger med varierande obehag till följd för personalen ombord. Trots omfattande undersökningar av planet, som är av typen Saab 2000, har orsaken inte hittats. Sedan har planet fortsatt att flyga i mer än ett halvår utan liknande tillbud, konstaterar haverikommissionen i sin rapport.

Fredrik Thunberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.