Med turné på skolschemat

Kultur och Nöje Petra Haraldson Wargren går tillsammans med sina bandkollegor Jessica Persson, Linda Söderström, My Stranne och Arvid Sondén, första året på Gamleby folkhögskolas visskola i Småland.
Publicerad 28 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Ikväll spelar Bandlyst på Blå Båten. Foto: Privat
Ikväll spelar Bandlyst på Blå Båten. Foto: Privat

Petra Haraldson Wargren går tillsammans med sina bandkollegor Jessica Persson, Linda Söderström, My Stranne och Arvid Sondén, första året på Gamleby folkhögskolas visskola i Småland. När andra har skolscheman som består av sega föreläsningar, massor av kurslitteratur att plöja och salstentor att ta sig igenom, har Bandlyst det betydligt roligare. För de fem bandmedlemmarna ingår det i undervisningen att ge sig ut på vägarna och göra en turné genom Sverige. Intäkterna som bandet får för spelningarna går till att boka in spännande gästföreläsare på skolan. - Vi får planera hela turnén själva. Så hittills har vi bland annat spelat på en anstalt i Västervik, säger Petra Haraldson Wargren. Att spela på udda ställen var något Bandlyst ville göra redan från början. Dels för att de flesta i bandet gjort alldeles för många av vad de kallar för spelningar som bara är ”rakt upp och ner”. - Det är roligare att spela på ställen där det lite speciella mötet uppstår, där man verkligen möter publiken och får respons. Ett sådant möte var just på anstalten i Västervik. Petra Haraldson Wargren berättar att hon och de andra i bandet från början tänkte att det skulle vara lite tuffare och hårda killar de skulle möta, killar som inte skulle uppskatta vismusiken. - Vi hade helt fel. De gillade vår musik riktigt mycket och det kommer vara en spelning vi minns för all framtid. Men så blir ju allt också lite roligare med nya inslag i något som är traditionellt. Med ett brett spektra av musikstilar bakom sig försöker bandmedlemmarna tillsammans med sina erfarenheter förnya den i mångas öron och tycke tråkiga och traditionella visan. - Visor är faktiskt fest och musik också. Vår tanke med musiken är att vi vill behålla lite av den traditionella visan som folk känner igen, men även få fram lite nya idéer, och där hjälper våra olika musikbakgrunder till. Ikväll är det dags att visa den nya visan för Malmö, som också är Petras hemstad. Bandlyst spelar på Blå Båten som också är utsålt för kvällen. - Ja, det känns väldigt märkligt. Och i denna värld är det en ovan känsla, men väldigt häftigt! Men det är nog också min kära mor som dragit dit många vänner. Hur föddes namnet Bandlyst egentligen? - Vi satt och läste något i en tidning, något som var bannlyst och då skämtade någon till det med ”bandlyst”. Sedan tystnade vi alla och utbrast ungefär samtidigt att det var ett bra namn. Har ni själva blivit bannlysta från något? - Vi kommer bli det från skolan kanske, ha ha. Nej, fy. Det har vi faktiskt inte. Vad händer med Bandlyst när skolan är slut? -Vi trivs väldigt bra med varandra både musikaliskt och personlighetsmässigt. Så vi ska försöka fortsätta att spela med varandra. Och det kan nog vara en god idé. I alla fall när man hör hur Petra Haraldson Wargren med stor kärlek i rösten berätta hur väl det fungerar när det är dags att bestämma vem som ska spela vad. För i ett band med fem medlemmar där alla spelar i princip allt, borde det ju uppstå en hel del konflikter. - Nej, det gör faktiskt inte det. Vi har ju alla någon form av huvudinstrument, annars väljer vi det som vi tycker känns bäst för just en låt. Men det blir aldrig något bråk. Till och med våra lärare har sagt att vi ska vara glada över att vi fungerar så bra i bandet, och då måste vi ju bara fortsätta.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.