Ny modell minskar ungdomssupandet

Nyheter Kronobergsmodellen går ut på att det ska bli svårare och mindre lockande för ungdomar att dricka alkohol ute på stan.
Publicerad 28 april 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Kronobergsmodellen går ut på att det ska bli svårare och mindre lockande för ungdomar att dricka alkohol ute på stan. Utöver att alkoholen hälls ut och föräldrarna kontaktas går modellen ut på att spåra langare. – Det är viktigt att ungdomarna vet vad de kan förvänta sig när de dricker alkohol offentligt. De ska inte behöva se poliser passera utan att ingripa när de har en systemkasse i handen. Det ska vara så pass oattraktivt för ungdomar att dricka alkohol så att de slutar köpa. Men framför allt handlar det om att förhindra att de råkar illa ut när de har druckit, säger Agnes Alm, utredare på Brå. Förra året testades Kronobergsmodellen i Karlstad, Nacka, Sundsvall, Enköping-Håbo, Piteå, Gotland och Skärholmen och Brå konstaterar nu att arbetsmetoden har effekt. Allra bäst har det gått i Sundsvall, Karlstad och Nacka där man avsatt särskilda resurser för att utreda alkoholbrotten. I Sundsvall uppvisas till exempel den största minskningen av våldsbrott bland unga, ett brott med tydlig koppling till alkoholkonsumtionen. Det går inte att säga vilken av modellens tre delar – uthällning, föräldrakontakt och jakt på langare – som är viktigast, enligt Agnes Alm. – Det som ger störst effekt är när man arbetar strukturerat och fullföljer modellens alla delar, säger hon till TT. Inför valborgshelgen kommer flera undersökningar som visar att ungdomssupandet minskar. Av de 8 000 ungdomar som svarat på en enkät hos försäkringsbolaget If svarar 36 procent att de ska dricka sig fulla på valborg, vilket är en tydlig minskning från förra året, då andelen var 46 procent. 12 procent säger att de kommer att undvika att vara ute sent på valborg för att de känner sig otrygga. Det är en fördubbling mot 2008. –Det är andra året i rad vi noterar en minskning, vilket givetvis är glädjande. Samtidigt är det oerhört allvarligt att så många ungdomar är rädda för att vara ute om kvällarna, säger Karin Lidman på If.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.