Färre piratfilmer på nätet

Nyheter – April månad har inneburit ett trendbrott för piratkopieringen av film i Sverige.
Publicerad 29 april 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Antalet piratkopierade filmer på nätet har minskat kraftigt. Foto: Scanpix
Antalet piratkopierade filmer på nätet har minskat kraftigt. Foto: Scanpix

– April månad har inneburit ett trendbrott för piratkopieringen av film i Sverige. På alla nivåer har piratkopieringen minskat samtidigt som de legala tjänsterna ökat, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån. Den viktigaste källan för piratkopierad film, den så kallade Scenen, har blivit försiktigare. Enligt Antipiratbyråns bedömning har ett stort antal nordiska Scenen-servrar stängts eller flyttats till andra nordiska länder. – Det är i vart fall 60 servrar som stängt och domen mot Pirate Bay och Antipiratbyråns upplysningskampanj har inneburit att alla större svenska bittorenttrackers som förmedlar film utom Pirate Bay har stängt ned, säger Pontén. Antipiratbyrån bedömer också att antalet piratkopierade filmer som släpps på scenen nästan har halverats under april månad jämfört med mars. Den kraftiga minskningen av internettrafik som skedde efter den 1 april efter att den nya fildelningslagen trädde i kraft håller i sig. – Alla led, Scenen, förmedlarna och fildelarna, har blivit försiktigare, säger Pontén.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.