IA-nämnden tar av reserverna

Nyheter Den nyinrättade IA-nämnden i Kristianstad har fått en tuff start.
Publicerad 29 april 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Den nyinrättade IA-nämnden i Kristianstad har fått en tuff start. Omställningskostnaderna för att dra igång verksamheten ligger på 6,5 miljoner kronor. I det paketet ligger bland annat avgångsvederlag till de personer som har sagts upp på C4 Arbetsmarknad. Hela underskottet måste behandlas inom befintlig ram. Några pengar från kommunstyrelsen för att täcka kostnaderna – som är av engångskaraktär – blir det inte. På tisdagen fattat politikerna därför beslut om att spara tre miljoner konor på arbetsmarknadsutbildningarna, sänka kostnaderna för utvecklingsaktiviteter med 0,5 miljoner kronor och använda tre miljoner kronor ur fonden för mottagning av nyanlända flyktingar för att täcka underskottet. – Vi kan i princip bibehålla samma ambitionsnivå inom arbetsmarknadsutbildningen som idag, eftersom vi har fått besked om att vi får 2,75 miljoner kronor i bidrag till verksamheten från staten, säger Radovan Javurek (FP), ordförande i IA-nämnden. I flyktingfonden finns det för närvarande omkring 20 miljoner kronor. Det är pengar som kommunen har fått av staten och ska användas till introduktionsersättningar till nyanlända flyktingar. Så länge flyktingmottagandet är högt fylls kontot på kontinuerligt, men pengarna är en buffert och kontot kan snabbt sina om de statliga bidragen minskar. – Det här är ett systemfel. Fonden är inte tänkt att fungera som en regulator för att hålla budgeten i balans, säger Dan Berger (S), vice ordförande i IA-nämnden. Radovan Javurek är inne på samma linje. – Vi utsätter oss för en risk genom att ta pengarna från flyktingfonden. Med det följer också krav på att flyktingmottagandet effektiviseras, säger han. Dan Berger tycker att upplägget som helhet – att ta av reserverna för att täcka underskotten – är tveksamt. Han är också kritisk till att nedskärningarna på C4 Arbetsmarknad. – Omställningsinsatser ska göras för att stärka och utveckla anställda för fortsatt anställning. Vi anser att omställningskostnaden inte ska gälla för uppsägning av personal, framhåller Dan Berger och Ruzica Stanojevic (V) i en gemensam reservation till IA-nämndens beslut att godkänna besparingarna. IA-nämnden har en budgetomslutning på drygt 40 miljoner kronor, och ska liksom kommunens övriga nämnder spara en halv procent i budgeten för 2009. Det motsvarar 217 000 kronor för nämnden. Till det ska läggas det nya sparbetinget för 2010 på 1,6 miljoner kronor. IA-nämnden måste sammanlagt minska kostnaderna med 8,4 miljoner kronor under 2009 och 2010.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.