Inte ens extra allt räddar Hässleholm

ledare På måndagens fullmäktigemöte önskade flera socialdemokratiska ledamöter större statsbidrag för att klara de stora bortfall i skatteintäkter som Hässleholms kommun står inför.
Publicerad 30 april 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

På måndagens fullmäktigemöte önskade flera socialdemokratiska ledamöter större statsbidrag för att klara de stora bortfall i skatteintäkter som Hässleholms kommun står inför. Anklagelserna mot Alliansen var hårda för att det inte avsätts tillräckligt med pengar i de höjningar av statsbidragen som regeringen trots allt genomför. Budskapet var simpelt, mer statsbidrag så behöver kommunen inte spara. Oppositionsrådet Tommy Nilsson (S) var försiktigare med önskningar och löften av det slaget. Med detta som fond hade det varit lätt att tro att bara det varit en s-märkt regering hade Hässleholm gått skadeslöst ur den värsta globala ekonomiska krisen i mannaminne. Men nu är det inte så och det var väl kanske därför Tommy Nilsson var mer sansad än flera av sina partikamrater på fullmäktigemötet. Inte ens i opposition i riksdagen föreslår partiet tillräckligt med pengar för att Hässleholm skulle kunna klara sig undan besparingsåtgärder och andra inkomstförstärkningar utöver statsbidragen. Detta trots att partiet igår presenterade ett svar på regeringens vårbudget som betydde "extra allt". Så tuff är alltså den ekonomiska situationen att de extra s-miljarderna inte räcker för att Hässleholm ska kunna tuffa på som vanligt. Varken förslaget om ökade statsbidrag i år och nästa år täcker nämligen det prognostiserade skattebortfallet för Hässleholms del. Så alldeles oavsett färg på regering hade Hässleholm behövt spara eller höja intäkterna på annat sätt. Precis som nu kommer att ske. Frågan är bara hur fördelningen mellan besparingar och intäktsökningar (kommunalskatten och avgifter) kommer att se ut. Den enkla retoriken om ännu större ökningar av statsbidragen för att slippa obekväma beslut håller inte. Det är Tommy Nilsson medveten om. Nu gäller det att han också övertygar sina partikamrater om detta precis som kommunalrådet Urban Widmark (M) behöver förbereda sina trupper på att en skattehöjning kan komma att behövas, även om det smärtar. Höjningar av kommunalskatten slår hårdast mot dem med lägst inkomster men kan tyvärr inte uteslutas i detta läge. De ekonomiska förutsättningarna talar sitt tydliga språk. I kristider är det extra viktigt att ta ansvar. På nationell nivå kan konstateras att oppositionen inte står för något ansvarstagande. Även om det finns en del goda reformförslag (som att starta-eget-bidrag ska kunna ges även till människor yngre än 26 år och en klimatbonus i Rot-avdraget) så är det överlag ekonomiskt oansvar som gäller. Kombinera det med det faktum att vänstertrojkan är djupt splittrade i skattepolitiken så är det tydligt att Sverige i nuläget bara har ett trovärdigt alternativ för att styra skutan på krisens stormiga hav. Och det är den sittande alliansregeringen även om den inte gör allt rätt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.